Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2017 6:34:00

Zvítězí zdravý rozum?

Zvítězí zdravý rozum?

Prezident Trump v posledních dnech v souvislosti se svou cestou po spojeneckých státech Asie používal velmi razantní, až válečnickou rétoriku vůči komunistické Severní Koreji a jejímu diktátorovi Kimovi. Při své návštěvě Jižní Koreje ubral plyn.

 Místo předchozí válečnické rétoriky Trump Koreu vyzval, aby „zasedla ke stolu“ k jednáním o svém jaderném programu. Samozřejmě, že Jižní Koreu, kde včera Trump dlel na návštěvě, eminentně zajímá, jak bude jednáno s jejím severním sousedem. Preventivní úder vůči Severní Koreji, který možná straší v hlavách některých představitelů Pentagonu, by byl cestou do pekel.

Severní Korea má obří armádu žčítající přes dva miliony mužů, její komunistická vláda je schopna rozpoutat bezpříkladný odpor zfanatizovaných obyvatel vůči případné invazi jakékoliv zahraniční mocnosti. A kromě toho má Severní Korea rakety a jaderné zbraně. Hovořit o možné preventivní válce za těchto okolností je prostě hra s ohněm.

Kromě toho, řekněme si otevřeně, Čína na svých hranicích nemůže připustit vznik státního útvaru, po případném pádu Kimova komunistického režimu, který by byl úzce spojen se Spojenými státy. Proto vstoupila již v 50.tých letech do korejské války a tehdy pomohla korejským komunistům zahnat americká vojska a jejich spojence až daleko na jih Korejského poloostrova. Čína prostě bude za všech okolností hájit svůj národní zájem, i když si jistě uvědomuje problematičnost Kimova režimu.

Všem musí být jasné, že Kim, jakkoliv jeho politika vypadá výstřední a on sám vykazuje rysy psychické poruchy, prostě má k dispozici jaderné zbraně a má i rakety, kterými může ohrožovat blízké spojence USA, tedy Jižní Koreu a Japonsko. Jiná cesta než jednání s Kimem prostě není. A Kim k jednání nepřistoupí, pokud bude mít pocit, že by ztratil tvář.

Prezident Trump by, po návštěvě Asie, kde nepochybně blízké spojence USA ujistil, že jsou pod ochranou Spojených států, měl již celou věc nechat na americké diplomacii, případně by se měl snažit využít ke zprostředkování jednání Ruska či Číny.

Co bylo v souvislosti s návštěvou Trumpa v Japonsku zábavné, byla informace, že japonské území bude nejlépe ochráněno americkými protirakotevými systémy. A ty si Japonsko bude muset za miliardy dolarů koupit. Stejně tak si od Američanů budou jiné zbraňové systémy – letadla s raketami za miliardy dolarů – kupovat také Jihokorejci…

Z návštěvy D. Trumpa mají prostě mimo jiné radost také americké zbrojní koncerny. Je to uplatňování Trumpovy politiky America First v praxi. A Kim k této politice vojenskými provokacemi silně pomáhá.

V každém případě je Korejský poloostrov možným ohniskem válečného konfliktu, který by se jistě změnil na globální válečný konflikt.

Je dobře, že si další světové mocnosti, včetně těch západních, drží od slovní pyrotechniky amerického prezidenta jistý odstup.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama