Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2017 5:00:00

Vích (SPD) NATO dnes nemá alternativu. Bohužel...

Vích (SPD) NATO dnes nemá alternativu. Bohužel...

V poslední době jsem obdržel několik dotazů ohledně odmítnutí referenda o vystoupení z NATO ze strany hnutí SPD. Chtěl bych tuto problematiku uvést na pravou míru.

SPD plně podporuje právo občanů rozhodnout v referendu o všech zásadních otázkách, včetně vystoupení z NATO. Zákon o referendu v žádném případě nemůže tuto otázku vyřadit. Je však nutné, aby naši občané dostali objektivní informace o současném stavu naší armády, globálních bezpečnostních hrozbách a významu kolektivní bezpečnosti pro Českou republiku.

Od roku 2015 došlo k zásadním změnám bezpečnostní situace v Evropě, které se dostatečně nepromítají do dalších koncepčních a obranných dokumentů. Masovou migraci považuji za zásadní hrozbu naší státní existence. Jedním z rizik pro bezpečnost ČR, omezujícím v podstatě schopnost bránit území a jeho celistvost, je i současný neuspokojivý stav AČR a celková připravenost občanů ČR na možnost konfliktu na našem území. Dlouhodobě podfinancovaná armáda ztratila vlastní schopnost kapacitně a dlouhodobě zajistit územní obranu naší republiky a za svou prioritu považuje zejména zahraniční operace. Za neuspokojivý považuji zejména stav pozemních sil a přípravy záloh v případě mobilizace. SPD navrhuje zásadní změnu koncepce a organizační struktury armády, snížení počtů osob v civilně správní části ministerstva a jemu podřízených složek. Chceme také zavézt od mladé generace osmi týdenní základní vojenský výcvik pro muže a ženy, který lze na základě Čestného prohlášení odmítnout. Chceme rozšířit vojenskou spolupráci států V4. Odmítáme zpřísňování podmínek pro legální držení zbraní ze strany EU.

Považujeme bezúhonného občana - držitele zbrojního průkazu, za jeden z pilířů naší bezpečnosti a nikoliv hrozbu. Naším vzorem je Švýcarsko, které není členem NATO. NATO nyní neřeší hrozby plynoucí z imigrace a islamizace Evropy a nezaručuje zde efektivní pomoc. NATO vidí svou prioritu v předsunutých silách v Pobaltí, které nemají racionální základ, v zahraničních operacích a svém rozšiřování. Trpělivost prezidenta Putina je v tomto ohledu obdivuhodná.

Dnes připadá jeden náš armádní tank (T-72M4 CZ)  na 80 tisíc obyvatel. Máme 0,5 vojáka na 100 ekonomicky činných obyvatel, přičemž běžný stav je 0,9-1. Za námi je v tomto ohledu již pouze Lucembursko. Jinými slovy, naše armáda by měla být početně jedenkrát taková. Naplněnost některých našich útvarů je místy 70%. Od roku 2004 je vyčleňováno na armádu 1,00-1,04 % HDP.  Celková podfinancovanost armády je tak za ta léta až neuvěřitelných 500 mld Kč (!!). Nákupy se provádějí stylem "od každého něco", což činí velké nároky na logistiku a personál. Pásová bojová vozidla BVP2 jsou od roku 2015 za oficiální hranicí životnosti. První nové dostane armáda zřejmě v roce 2021 a poslední v roce 2024. V armádě jezdí stále stovky legendárních vozidel PV3S, které byly zavedeny do armády v roce 1956. Podobně terénní vozidla UAZ. S obavami také sleduji personální rošády ve velení armády a celkovou personální situaci v armádě jako takovou.  A takto by se dalo dlouze pokračovat.

Dnešní oznámení ministra obrany Stropnického o možnosti navýšení počtů našich vojáků v misi NATO v Afghánistánu vnímám osobně jako důsledek špatné strategie, který plánovači v NATO nezvládli. Taliban prostě neprohrává. Účast v této "nekonečné" misi nás stojí spoustu sil a finančních prostředků, které bychom potřebovali včetně vojáků mít nyní doma.

Ze všech výše uvedených důvodů je potřeba naše členství v NATO vnímat v současné době jako nutnost, ve které se nenabízí jiná alternativa naší kolektivní obrany. Až problémy popsané výše pominou a vznikne jiná alternativa naší kolektivní bezpečnosti, která bude adekvátní alternativou k NATO, potom lze nad již zmíněným referendem vážně uvažovat. Do té doby je to však hazard, který bych zcela určitě nedoporučoval!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama