Mgr. Jaroslav Borka

  • KSČM
  • Karlovarský kraj
  • veřejná správa
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2017 6:38:00

Kauza lithium - Co bude dál?

Kauza lithium - Co bude dál?

Kauza lithium zasáhla českou politickou scénu nebývalou silou.

Přestože KSČM upozorňovala jako první už před rokem na nedostatečné zákonné normy v souvislosti s těžbou a především zpracováním tohoto strategického prvku, vláda tuto problematiku v podstatě neřešila.

Nakonec to byl, podle vlastní stranické analýzy ČSSD, jeden z důvodů katastrofálního volebního propadu sociální demokracie.  Zatímco Andrej Babiš (a především marketingové a PR oddělení hnutí ANO) dokázal kauzu lithium v předvolebním boji mistrně využít, sociální demokraté na ni těžce doplatili.

Otázkou ale zůstává, co bude dál. I když poslanecká sněmovna na své mimořádné schůzi 16. 10. 2017 svým usnesením zavázala vládu ke zrušení sporného Memoranda o porozumění, které ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal s australskou firmou European Metals Holdings, nic se neděje. Vláda Bohuslava Sobotky není schopna sebereflexe a v zákopové pozici tiše vyčkává na další dění.

Zájem o těžbu lithia a dalších kovů, ale trvá i nadále. Firmy, které do průzkumu investovaly nemalé peníze, naše povolební tahanice nezajímají.

V současné době byla schválena studie vlivu na životní prostředí (tzv. EIA) pro odkaliště v Horním Slavkově.  Pokud se vyřeší zajištění dopravy získané rudy po železnici, nic nebude bránit tomu, aby se začalo v lokalitě těžit.

Víme ale, kde hornina skončí? Kde se bude zpracovávat a zda zůstane výroba baterií a dalších produktů v České republice? Budeme vůbec profitovat z přidané hodnoty této klíčové suroviny?  Bohužel se zdá, že se naplní varovná slova komunistických poslanců a vytěžená hornina poputuje za hranice naší republiky.

Tím ale peripetie kolem našeho nerostného bohatství rozhodně nekončí. Lithium totiž není jediný prvek, o nějž je zájem. Dalším problémem budou pravděpodobně průzkumné práce zjišťující naleziště kobaltu. V současné době již probíhají například na Kraslicku. Podle geologa Oty Janoucha, který se v této oblasti pohybuje, má kobalt dokonce vyšší cenu než lithium. A doba, která přichází, bude dobou lithia, a to jsou společně s kobaltem a grafitem komponenty potřebné k výrobě baterií.

Prioritou KSČM stále zůstává ochrana našeho přírodního bohatství. Proto je řešení tohoto tématu také jednou z hlavních podmínek pro toleranci menšinové vlády Andreje Babiše. Čas běží a otázkou stále zůstává, jak se zachová vláda a nově zvolená poslanecká sněmovna.

Jaroslav Borka
zastupitel Karlovarského kraje za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama