Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2017 21:16:00

Se záložáky jsem toho zažila opravdu hodně

Se záložáky jsem toho zažila opravdu hodně

Komentář na facebookovém profilu k významu Aktivních záloh AČR

 Za posledních pár let, co se snažím pomáhat Aktivním zálohám AČR, jsem si toho se záložáky zažila opravdu hodně. Vojenská cvičení, Dny veteránů, různá “zaměstnání” - od pietních až po propagační akce a musím upřímně přiznat, že mě záložáci stále, v pozitivním slova smyslu, překvapují. Když jsem dostala pozvání do Jinců - od pěší roty AZ Středočeského kraje (KVV Praha) na “žehnání praporu”, neváhala jsem ani vteřinu. Bylo to před volbami do PSP a se vší pokorou jsem jejich velitelům řekla, že bohužel nevím, jak volby dopadnou, jestli vůbec budu poslankyní, ale že si jejich pozvání moc vážím a přijedu, i když by čert na koze jezdil?

Já sliby plním. Dneska nastal den D. a prapor má požehnání vojenského kaplana. Mimochodem, o tom zda-li bude praporu “žehnáno” se v jednotce (rotě) demokraticky hlasuje! Je to asi jediný akt v rámci AČR, kdy nerozhodují rozkazy, ale vůle jednotky vyjádřená ve svobodném hlasování... A podle mého názoru je to tak nastavené dobře. Zažila jsem neuvěřitelně krásné odpolede s lidmi, kterých si moc vážím a kteří pro naší zemi dělají tolik, že za ně budu ráda bojovat ze všech sil dál i já. Děkuji za to, že jsem dostala příležitost na jejich slavnostním shromáždění vystoupit a povědět jim pár slov.

“Vážení příslušníci pěší roty aktivních záloh Středočeského kraje, přátelé, dámy a pánové.

Prapory, stejně jako hlas polnice a bubnování bubnu byly nedílnou a zásadní součástí bitev od nepaměti ve všech kulturách. Vlající praporce umožňovaly velitelům jednak udržovat kontrolu nad manévrujícími jednotkami, ale zároveň byly unikátním symbolem jednotky. První důvod postupně s příchodem moderního válčiště vymizel. Ten druhý, symbolický je stále stejně silný, jako před tisíci lety. Prapor je symbolem jednotky, její sounáležitosti, spjatosti s historií, s panovníkem, s Bohem, se státem, výrazem odvahy a nezaměnitelné identity.

Prapor je nošen s hrdostí a jeho ztráta je hanbou. Úsměvná kuriozita z historie, která se ale vám určitě nepřihodí: Jedna britská jednotka, která přišla u Waterloo o prapor si tajně nechala vyrobit náhradní, aby unikla zahanbení... Rozhodli jste se, že si necháte svůj prapor požehnat, čímž chcete ještě více posílit jeho význam. Jsem tomu velice ráda. Chci při této příležitosti vyjádřit svůj obdiv k vám vojákům, ať už profesionálním, či vojákům aktivní zálohy. Nečiním mezi vámi rozdíl a vážím si vaší služby, která je tmelem naší společnosti, našeho státu.

Pečujte o svůj prapor a noste jej s hrdostí. Nechť je vaší ochranou a neustálou připomínkou vaší odpovědnosti při obraně naší země. A pro nás civilisty, nechť je symbolem vaší služby, kterou oceňujeme, které si vážíme a kterou, jako politici, musíme i dál podporovat a vytvářet vám důstojné podmínky. Děkuji za pozvání na tento obřad. Velice si toho vážím!”

P.S. Děkuji i za úžasnou domovní ceduli, kterou jsem dneska dostala a kterou si umístím na adekvátní místo!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama