Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2017 16:48:00

Výsledek přepočtu hlasů je pro mě závazkem

Výsledek přepočtu hlasů je pro mě závazkem

Komentář místopředsedy ODS Martina Kupky k výsledku přepočtu volebních hlasů Nejvyšším správním soudem.

 Výsledek přepočtu je pro mě překvapením a současně závazkem, protože jako demokrat beru samozřejmě volby velmi vážně. Chci tímto poděkovat za podporu všem voličům, kteří moje jméno i na zadní straně lístku našli, a zároveň jim slíbit, že se budu snažit vykonávat mandát poslance co nejlépe.

Přepočet hlasů a dnešní rozhodnutí soudu ovšem pro mě, bohužel, má i nepříjemný osobní rozměr. Mrzí mě, že měsíc po oznámení výsledku voleb se změní situace kolegy Petra Bendla. Je to horší, než když vás ve sportu měsíc po skončení zápasu připraví o původní umístění z důvodu chyby rozhodčích. To byl také důvod, proč jsem přepočet neinicioval.

Současně mě netěší, kolik zbytečné práce muselo kvůli chybám při sčítání hlasů odvést mnoho lidí na obecních a městských úřadech, na krajském úřadě a především na Nejvyšším správním soudu. Chci proto přispět k tomu, aby jejich práce – stejně jako práce pana Tomáše Nováka, který podnět podal – nepřišly vniveč. Je pro mě důležité, aby toto bezprecedentní rozhodnutí soudu zabránilo podobným problémům v budoucnu.

Budu proto iniciovat diskusi o zavedení kontrolních mechanismů, které by měly chyby či nesprávný postup při sčítání preferenčních hlasů vyloučit. Pokud se v budoucnu nevejdou jména kandidátů na jednu stranu volebního lístku, k čemuž při krajských i komunálních volbách nejspíš znovu dojde, musí se omylům lépe předcházet. Například by měla být na přední straně hlasovacího lístku dole ve viditelné grafické úpravě uvedena výzva k otočení lístku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama