Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2017 11:27:21

Sci-fi o ústavním puči na občany nezabere

Sci-fi o ústavním puči na občany nezabere

Silná slova o hrozbě ústavního puce zakrývají slabé činy v oblasti formování vlády a plnění předvolebních slibů. Tradiční strany tak samy snižují vážnost parlamentu v očích občanů.

 

Nechápu, jak je možné na jedné straně mluvit o ústavním puči a na straně druhé nehnout prstem, aby bylo mocenskému zvratu zabráněno.

Předesílám, že naštěstí pro nás je k ústavnímu puči ještě dlouhá cesta a nedomnívám se, že kromě komunistů by některá ze stran byla takové mocenské změny schopna.

Přesto mně děsí myšlenka, jak by se politické strany při skutečném pokusu o ústavní puč zachovaly, jestliže bych jen na okamžik vzal vážně třeba burcující slova Miroslava Kalouska. Chování tradičních stran bych totiž musel považovat za stejně hloupé, jak se zachovali ministři České strany národně sociální, Československé strany lidové a Demokratické strany, jejichž zástupci tím, že odmítli účast v koaliční Gottwaldově vládě, umožnili v únoru 1948 komunistům vytvořit vládu podle svých představ a dovršit tak ústavní komunistický převrat. Dosaďte si do sci-fi příběhu z dnešní doby ANO a Babiš a výstup ponechte. Chovali by se takto současní politici, kdyby svá slova mysleli jen trochu vážně? Umetli by svou nečinností cestu možnému mocenskému zvratu? Opravdu chceme, aby nás takoví politici v parlamentu zastupovali?

Kdyby pan Kalousek jen na okamžik myslel svá slova o puči vážně, jak je možné, že se nesnaží v zájmu záchrany demokracie ze všech sil se do vlády dostat a nabídnout spolupráci místo SPD a KSČ a tak puči zabránit? A pokud se od pana Kalouska jedná pouze o rétorická cvičení, pak pouze dále zesměšňuje roli parlamentu v očích veřejností, který stále více nabývá, a to bohužel zejména zásluhou tradičních stran, podobu žvanírny na úkor přínosné a státotvorné instituce, kterou od tak drahé garance svobody a demokracie očekáváme. Tradiční strany by se měly vyznačovat politickou dospělostí v podobě serióznosti a státotvornosti místo hloupých výplodů chorých myslí, které by se hodily spíše těm, jímž jsme ze záhadného důvodu přisoudili nálepku „nesystémové“, byť označení nechápu a podle dosavadního povolebního vývoje bych řekl, že jsou daleko „systémovějšími“ než strany tradiční.

Vznik Demokratického bloku je jistě krok správným směrem. Uvedený blok má konečně váhu a sílu k tomu, aby se stal pro hnutí ANO seriózním partnerem pro jednání a budoucí podobě vlády. Bude-li však veškerá jeho činnost spočívat v obstrukcích a kladení nesmyslných podmínek, potom se vítězné ANO nutně musí obrátit k tvořivějším a systémovějším stranám, které budou ochotny za programové ústupky a prosazování svých priorit umožnit vznik nějaké formy vlády. Alternativou jsou pouze nové volby a ty přece, jak všichni tvrdíme, nechceme.

Na sci-fi příběhy o ústavním puči občané nečekají. Chtějí vidět práci a snahu o plnění volebních slibů. Pokud na to nemáte, uvolněte páni poslanci a paní poslankyně místa těm, kteří budou tvořivější práce ve prospěch svých voličů a občanů země schopni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama