ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2017 13:56:32

Senátor Valenta: Jdeme do boje za samosprávu!

 Senátor Valenta: Jdeme do boje za samosprávu!

Zákon o střetu zájmů napadneme u Ústavního soudu a pokusíme se jej zmírnit rychlou novelou, říká slovácký senátor Ivo Valenta, který vloni založil také Akademii samospráv

Zákon o střetu zájmů se zcela vymknul zdravému rozumu! Je totiž namířen také proti všem aktivním lidem, kteří se dobrovolně a nezištně zapojují do práce pro své město či obec. Zákon je nutí, aby se před veřejností zcela vysvlékli do naha a na internet vyvěsili velmi podrobné informace o svém privátním majetku, ale také dluzích, hypotékách, apod.

Opravdu tento novátorský přístup ke komunálním politikům nechápu. Nemám nic proti transparentnosti a souhlasím s tím, že by ti, kteří rozhodují o naší společné budoucnosti, měli být pod jistou veřejnou kontrolou. Ale kampaň v duchu „všeci kradú“ prostě z principu odmítám. Copak je normální, aby si mohl kdokoliv na internetu prohlížet detailní soupis veškerého majetku každého starosty nebo radního byť sebemenší obce? Copak to naopak nevytváří prostředí, které bude rájem pro vyděrače, zloděje a jiné kriminální živly? Copak jsme se úplně zbláznili a musíme kompletně zbavovat soukromí všechny, kteří chtějí pracovat pro místní samosprávu?

Navíc už vidím, jak budou nadšeny například manželky starostů (nebo manželé starostek), že jejich jméno bude figurovat v majetkových přiznáních. Zákon totiž de facto do hry zatahuje třetí osoby, které nemají s výkonem veřejné funkce nic společného, a to v rámci SJM (společného jmění manželů a dále společníků a akcionářů obchodních společností, kteří taktéž nejsou „povinnými subjekty“, ale jejichž majetkové poměry jsou tímto způsobem zveřejňovány tak, jako by povinnými subjekty byly.

Ve chvíli, kdy jsme naposledy projednávali novelu zákona o střetu zájmů v Senátu, zůstalo varování některých senátorů před neblahými následky nesmyslně přísného zákona v menšině a pozornost se tehdy soustředila na střet zájmů Andreje Babiše. To se však mění a i kolegové v Senátu si ve velkém začínají uvědomovat, jak devastační dopad může mít tento zákon na práci samosprávy a ochotu lidí se zapojovat do komunální politiky. Tuto středu mimořádně zasedl náš senátní výbor pro územní rozvoj, na kterém bylo po diskusi a ostré kritice, která se snesla na zmíněný zákon, přijato usnesení, kterým senátoři vyzývají vládu ke změně zákona a přehodnocení ve smyslu ochrány práv a svobod nejen samotných představitelů samospráv, ale rovněž práv třetích osob.


A jak teď pomoci co nejrychleji samosprávě? Kromě uvedené výzvy podají senátoři ústavní stížnost proti tomuto zákonu. Tu jsem již před několika týdny inicioval a její text byl připraven předními právními experty Janou Zwyrtek Hamplovou a Zdeňkem Koudelkou. Určitě povedeme diskusi také o tom, jak zákon co nejdříve novelizovat, protože se nechceme spoléhat jen na to, až přistoupí ke změnám dotčené resorty.

Jednoznačně totiž odmítám, aby byla samospráva tímto způsobem šikanována. Vždyť to vypadá, jako kdyby měl někdo zájem natolik lidem znechutit práci pro samosprávu, že se nenajde nikdo nový, kdo by chtěl při následujících komunálních volbách o práci v ní usilovat. Skoro bych si myslel, že se zřejmě někdo snaží zapouzdřit dnešní politické rozložení sil a eliminovat jakékoliv nebezpečí příchodu silných osobností, které by měly zájem se poprat o úspěch v blížících se komunálních volbách.

Ivo Valenta

slovácký senátor

spoluzakladatel Akademie samospráv

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama