Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2017 11:17:00

Zeman v Rusku

Zeman v Rusku

....a hysterie je o trochu méně nežli při jeho posledních návštěvách v Rusku. Také proto, že prezidenta Zemana doprovází nebývale početná delegace podnikatelů, soustředěná do tří letadel.

V úterý se M. Zeman setkal v černomořském letovisku Soči s ruským prezidentem Putinem. V. Putin ocenil dobrý vývoj zejména vzájemných hospodářských vztahů, které letos překonaly období mnohaletého poklesu, a to navzdory protiruským sankcím. Prezident Zeman se vyjádřil, že je to pozitivní vývoj i s ohledem na protiruské sankce, s nimiž on dlouhodobě nesouhlasí.

Předmětem jednání obou prezidentů byly možnosti kooperace obou zemí v oblasti energetiky, obecně v průmyslu, a to především v průmyslu automobilovém. Prezident Zeman zdůraznil nezbytnost normalizace styků mezi EU a Ruskem. Podle Zemana velká doprovodná mise českých podnikatelů uzavře během krátké návštěvy Ruska smlouvy za cca 20 miliard korun. M. Zeman se při své ruské cestě v Moskvě setká ještě s premiérem Medveděvem, vyznamená několik ruských veteránů z II. světové války.

V. Putin zažívá zajímavý pracovní týden, kdy jej v jeho sídle v Soči navštěvuje několik významných zahraničních lídrů. Kromě českého prezidenta Zemana je to také syrský prezident Asad, když společně s Putinem oba státníci konstatovali, že boje v Sýrii se blíží svému závěru, a o obsahu tohoto rozhovoru informoval V. Putin telefonicky amerického prezidenta Trumpa. Dnes se ruský prezident v Soči setká s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem a s íránským prezidentem Hasanem Rúháním.

Pokud jde o Turecko, nelze přehlédnout trvale se zlepšující vztahy Ruska a Turecka, podpořené dodávkami jedinečných ruských zbraňových systémů a také nahlas vyjadřovanými názory zatím druhořadých tureckých osobností o možnosti vystoupení Turecka z NATO.

Několik let antiruských hysteriků, abych jmenoval za všechny pány Farského a Ženíška z okraje politického spektra, vyzvali prezidenta, aby okamžitě ukončil svou návštěvu Ruska s ohledem na stupidní text týkající se sovětské okupace naší země v roce 1968, který tuto okupaci velebil. M. Zeman reagoval velmi správně, když tento článek odsoudil. Zcela nepochybně by však nebylo šťastné, kdyby na základě jednoho hloupého článku ukončil slibně se rozvíjející návštěvu Ruska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama