Ing. Jaroslav Podzimek

LBC; zemědělství; kandidát do PS
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2010 8:57:52

Článek do týdeníku Zemědělec

Článek do týdeníku Zemědělec

Článek do týdeníku Zemědělec

Každá půda má význam

 

Rozhovor s Ing. Jaroslavem Podzimkem, radním Libereckého kraje pro oblasti zemědělství a životní prostředí

 

(hez) – Liberecký kraj určitě nepatří mezi typické zemědělské oblasti České republiky. Přesto toto odvětví zde má své místo a také zastoupení ve vedení kaje.

 

Mohl byste na úvod charakterizovat zemědělství v Libereckém kraji?

 

Celková rozloha Libereckého kraje je více než 316 tisíc hektarů. Z toho na zemědělskou půdu připadá téměř 141 tisíc hektarů, tedy více než 44,5 %. Lesní porosty zaujímají asi o jeden tisíc hektarů méně než půda zemědělská.

Určitým specifikem zdejšího kraje je vysoký podíl půdy zařazený do LFA. Podle statistik to je okolo sedmdesáti procent. Přitom celorepublikový průměr je asi 56,5 %. V kraji se tomuto ukazateli vymyká pouze území bývalého okresu Česká Lípa, kde LFA tvoří jen přibližně čtyřicet procent.

V našem kraji najdete celkem šest chráněných krajinných oblastí a zasahuje sem i Národní park Krkonoše. Obecně je celé území kopcovité až hornaté.

Výše uvedené podmínky samozřejmě ovlivňují rostlinnou i živočišnou výrobu. V rámci České republiky jsou určitě ideálnější kraje pro tato odvětví. Věřím ale, že každá zemědělská půda má smysl. Poučit se můžeme z historie, kdy i tady mělo zemědělství své pevné místo. Naši předci na zdejší pole vybírali takové plodiny, které sem patřily.

 

Můžete některé zmínit?

 

Podobně jako na Vysočině se zde pěstovaly brambory, z obilnin to byly ty méně náročné, tedy žito a oves. Jednou z hlavních plodin zdejšího kraje byl pochopitelně len, který byl úzce navázán na textilní průmysl.

V současnosti se i zde pěstuje podobná skladba plodin jako ve zbývající části ČR. Přitom zde musí farmáři vynaložit mnohem více energie, aby dosáhli podobné produkce jako v příznivějších oblastech.

 

Nevyrovnává to vyšší platba na plochu, která je v LFA?

 

Částečně ano, ale tento rozdíl není dostatečný. Příkladem může být řepka. Hektarové výnosy jsou této plodiny samozřejmě nižší tady něž například v hlavních produkčních oblastech. Navíc ale podíl pozemků, kde lze tyto, alespoň v minulých letech, rentabilní plodiny pěstovat, je u podniků v Libereckém kraji nižší. Kvůli zmíněné kopcovitosti jsou zde obhospodařované pozemky roztříštěné do malých celků, a to je spojeno velkým množstvím přejezdů. To vše se promítá do konečné ekonomiky produkce. Je proto pochopitelné, že zde dominují trvalé travní porosty a pícniny na orné půdě.

 

Problémy, které do určité míry ovlivňují půdně-klimatické podmínky, jste již zmínil. Jaké další starosti řeší zemědělci v kraji?

 

Podobně jako celá republika i naše zemědělce trápí nízké výkupní ceny mléka. Intenzita chovu hospodářských zvířat, která úzce souvisí s chovem skotu se pohybuje pod celorepublikovým průměrem. Pouze okres Semily s přibližně 0,45 VDJ/ha překonává průměr ČR.

Řada podniků investovala do nových technologií, ale teď je samozřejmě postihuje situace na trhu s mlékem. Zemědělci na litru mléka prodělávají asi dvě koruny a naprosto chápu, že při současné situaci na trhu s mlékem si zemědělci nemohou sami pomoci. Mléko je pravidelným a často rozhodujícím zdrojem příjmů celé řady zemědělských podniků a dává práci mnoha lidem. Přibližně pětina podniků již omezila výrobu mléka a více než deset procent farem s produkcí skončilo definitivně.

V zemědělství se bohužel současné nepříznivé podmínky netýkají jen mléka, ale i propadu cen všech komodit.

 

Problémy producentů mléka jsou všude stejné, je tady nějaký lokální problém?

 

Zemědělci v Libereckém kraji určitě cítí tlak, který směřuje k tomu opustit produkční zemědělství. U nás musíte vydat mnohem víc energie, aby jste něco vyprodukovali. To se těžko konkuruje ostatním zemědělcům. Farmáře v kraji bohužel taková situace stimuluje k tomu, aby omezili výrobu, případně hospodařili v režimu ekologického zemědělství, minimalizovali počet zaměstnanců a orientovali se na zatravňování, eventuálně pastvu a údržbu krajiny.

Navíc i náš kraj postihuje úbytek zemědělské půdy. I v našem kraji zaznamenáváme činnost určitých spekulantů, kteří chtějí v rámci územního plánu využít půdu zemědělskou k bytové výstavbě. Hlavní zodpovědnost v této otázce je na straně jednotlivých obcí kraje. Ovšem krajský úřad může sloužit jako určitá kontrola, tím, že máme možnost připomínkovat územní plány obcí.

Dalším problémem kraje je značně omezené kapacity zpracovatelského průmyslu. Před vstupem do Evropské unie se k nám dováželo zboží, jehož export mimo unii byl nějakým způsobem dotován. V okamžiku, kdy jsme do EU vstupovali, nastavili jsme si sami veterinární předpisy na takovou úroveň, která si vynutila u řady podniků mnohamilionové investice. To je znevýhodnilo na trhu a některé již ukončili činnost.

 

Co se proti touto trendu dá dělat?

 

Naprosto chápu zemědělce, že upozorňují na rozdíly v podporách, které dostávají oni, a ty, které z unijního rozpočtu získávají jejich kolegové ze starých členských států. Cestu vidím v podpoře českých výrobků ... jinak tu za chvíli žádné české výrobky nebudou. V této situaci se nabízí dva pohledy. Působení volného trhu s tím, že se situace vyřeší sama, nebo trh regulovat. Oba tyto pohledy jsou poněkud extrémní a pravda je někde uprostřed.

Naše možnosti k podpoře regionálních potravinářských výrobků jsou omezené. Zaměřujeme se tedy především na jejich propagaci. Soutěž o ocenění Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví zemědělství – potravinářství je naší hlavní aktivitou.

Soutěž, která byla letos vyhlášena již pošesté, získává rok od roku na větší popularitě. Během měsíce května vyzýváme výrobce, aby se přihlásili do soutěže a koncem června celou soutež vyhodnocujeme. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo již tradičně na programu dožínkových slavností v září.

V současnosti mají potravináři a farmáři možnost přihlásit svoji produkci do dvanácti hlavních kategorií. Soutěží například pekařské výrobky, nealkoholické nápoje, ale i potraviny pro zvláštní výživu nebo biopotraviny. Každý výrobek posuzuje komise podle přesně stanovených kritérií. Jimi jsou inovativnost, design, použité materiály a suroviny, způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka.

Vítěz v kategorii získává titul Výrobek roku. Celkový vítěz se pak může honosit titulem Nejlepší výrobek roku. Toto ocenění je uděleno na dobu dvou let. Současně získává výherce peněžitou prémii.

 

Jakým způsobem podporuje zemědělství přímo kraj?

 

V prvé řadě se snažíme pomáhat zemědělským podnikům řešit jejich problémy a případně poradit či nasměrovat. Jsme kontaktu s Agrární komorou ČR a se Zemědělským svazem ČR. Vedení kraje si uvědomuje, že zemědělství není oborem sám pro sebe. Nejen že slouží jako prvovýroba pro zpracovatelský průmysl, ale na obor zemědělství jsou navázáni lidé a firmy, které dodávají zemědělcům osiva, hnojiva a další věci nezbytné pro jejich podnikání. Nelze proto přehlížet otázku zaměstnanosti. V neposlední řadě se zemědělská výroba také podílí na údržbě krajiny a s ní úzce souvisí zájem turistů o náš kraj.

Pomáháme zemědělcům a zpracovatelům na spolufinancování různých akcí a přehlídek. Děláme také prodejní trhy, kde mohou regionální výrobci prezentovat místní potraviny. Kraj tyto akce podporuje částkami desítek a někdy i stovek tisíc.

Již od roku 2002 připravuje resort zemědělství a životního prostředí kalendář vzdělávacích akcí, ve kterém představujeme širokou nabídku nejen odborně vzdělávacích programů, ale i různých volnočasových aktivit, jenž si oblíbily zejména rodiny s dětmi a školní mládež. Mezi již tradiční akce konané na různých místech Libereckého kraje patří například ples zemědělců, krajské dožínkové slavnosti, oslavy Dne Země nebo krajské kolo Ekologické olympiády středních škol.

Podporujeme vlastníky lesa, což jsou často také zemědělské podniky nebo soukromě hospodařící rolníci. Největší část podpory tradičně směřuje do obnovy lesů, zejména pak na výsadbu listnatých dřevin a jedle. Letošní nepříznivá situace spojena s eknomickou krizí však vedla k tomu, že jsme nemohli všem žadatelům vyhovět v plné výší a také pro příští rok počítáme, že budeme výši podpory omezovat na sedmdesát procent letošního roku. Je to zatím předpoklad, ale nechceme slibovat nic, co bychom později nemohli splnit.

Jiné kraje mají již zavedenou podporu včelařům. Liberecký kraj si uvědomuje význam tohoto živočicha nejen v rostlinné produkci, ale pro krajinu vůbec. Proto jsme se rozhodli k podobné podpoře. V rámci příprav na tuto podporu proběhl monitoring počtu a hustoty včelstev na území kraje. Finanční prostředky jsou určeny na nové úly, včelstva a nástroje pro včelaře. Bohužel jsme nemohli všechny zájemce uspokojit, protože byl zájem mnohem větší. Tuto podporu chceme včelařům poskytnout i v příštím roce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama