Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2017 15:08:40

Cesta od míru a prosperity k terorismu a dluhům a zase zpátky…

Cesta od míru a prosperity k terorismu a dluhům a zase zpátky…

Evropská unie potřebuje naléhavě reformu. Neschopnost evropských elit řešit problémy migrace, terorismu a dluhů ohrožuje její budoucnost. Pokud to takto půjde dál, možná se dočkáme naprostého rozkladu Unie.

Nechci povinné kvóty na přerozdělování migrantů, nechci euro, ale nechci ani Czexit. Chci naopak pro naši zemi získat v EU větší respekt. Přečtěte si prosím můj projev, který jsem včera přednesl na půdě Evropského parlamentu a dozvíte se proč.

Lidská díla se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. To platí pro Římské impérium, křesťanství, naši masarykovskou a havlovskou republiku. Jinak nepřežijí. Platí to i pro EU.

U zrodu evropské integrace stála dvě prostá slova, která pohnula dějinami. Mír a Prosperita. Dva cíle Společenství uhlí a oceli. A poválečné dekády také přinesly starému kontinentu bezprecedentní růst bohatství a dlouhé období bez válek. Cíle splněny, chtělo by se říci.

Jenomže svoboda, bezpečí a prosperita nejsou nikdy zaručeny trvale a automaticky. Nedědí se a žádná smlouva je nezajistí. Ani Lisabonská. Každá nová generace se o ně musí znovu porvat. Postavit se novým výzvám, novým hrozbám i falešnému pocitu sebeuspokojení. Jak jsme v tomto testu obstáli? Nevalně.

Terorismus a masová migrace vrazily do našeho mírového a poklidného evropského rybníčku se silou písečné bouře. Blahobyt se vinou dotací, přerozdělování a rozhazování proměnil doslova v obžerství. Zbyly po něm dluhy a špinavé nádobí narušených vztahů v eurozóně.

My Češi si velmi vážíme toho, že nás Unie přijala do klubu. I my jsme v poválečných dekádách toužili po míru a prosperitě. Ale za Železnou oponou nás čekaly totalita a teror, ekonomické zaostávání a fronty na základní potřeby.

V sovětské zóně nebyl mír. Třikrát tanky potlačily touhu občanů po svobodě. 1956: Maďarsko. 1968: Československo. 1980: Polsko.

V sovětské zóně nebyla prosperita. Plánované hospodářstí a eliminace podnikání učinily z kdysi sedmé nejbohatší země světa - Československa ekonomický skanzen.

K tomu se Češi nechtějí vracet. Zažili jsme na vlastní kůži, jaké to je nežít ve svobodě. Proto jsme citlivější vůči všemu, co ji ohrožuje: vůči terorismu, nekontrolované migraci, zadlužování, dirigismu, ale také ustupování Rusku. V tom není nic protievropského. To je naopak snaha zachovat Evropskou unii takovou, jak jsme o ní snili za železnou oponou a jaká může garantovat mír a prosperitu.

Často se říká, že EU potřebuje vizi. Nevymýšlejme kolo. Nevymýšlejme nic nového. Vraťme se k tomu, co fungovalo. Vraťme se ke kořenům. Mír a prosperita jsou dobré a správné cíle. Stojí za to znovu bojovat za svobodu pro naše občany a za bezpečí pro naše děti, jako naši předkové. Jen proti novým hrozbám. Jaké to jsou?

Určitě je to renesance politického islámu. Mluvím o ideologii. Nezpochybňuji naši tradiční náboženskou svobodu. Ale politický islám je zlá, nenávistná, světovládná ideologie. Tak, jako nacismus a bolševismus otrávily duše a srdce Němců a Rusů, tak politický islám otravuje duše a srdce mírumilovných muslimů. Braňme se. Nacismus stojí mimo zákon. Politický islám musí stát také mimo zákon. Je to čisté zlo. Se zlem nesmíme smlouvat, musíme s ním bojovat a porazit ho. Jako nacismus a komunismus. Je fatální chybou, že Evropská Unie opět chce mít trvalý mechanismus pro přerozdělování migrantů. Že byl porušen azylový a migrační zákon bez povšimnutí. Že se toleruje duální právo v no-go zónách, mrzačení a ponižování žen, nenávist, nerovnost. Že se podvolujeme!

Musíme problém migrace a terorismu řešit a ne zakrývat. Musíme bránit naše Schengenské hranice. Proč? Protože nám musí jít o mír v Evropě. O bezpečí našich občanů a našich dětí. My Češi jsme tolerantní ke všem, pro které znamenáme záchranu života, kteří u nás chtějí pracovat, žít a současně respektovat zákony, pravidla a náboženskou toleranci. Ostatní nechceme.

Stejně rázně se v EU musíme postavit dluhům a ekonomické nesvobodě. Češi se bojí eura, aby nemuseli platit cizí dluhy. Češí chtějí rychlejší přibližování životní úrovně k evropskému standardu a vyžadují solidaritu s tímto úsilím. Češi jsou spořiví, obezřetní a pracovití. Naše zadlužení je ve srovnání s řadou zemí eurozóny stále velmi nízké. Máme nízkou nezaměstnanost. Logicky nechceme do dluhové Unie.

Češi těžce přijímají byrokratická bruselská nařízení, která zasahují do života, do podnikání. Děsí nás snahy o sjednocení daní, sociálních dávek, zdanění transakcí, opevňování eurozóny. Ceníme si jednotného evropského trhu, největší ekonomické zóny na světě. Vstup do EU nám přinesl prosperitu a svobodu. Ti, kteří volají po “Czexitu”, jdou proti českým národním zájmům v ekonomickém i geopolitickém smyslu. Avšak pouze skutečně svobodný a volný trh bez bariér má pro nás význam. I toto bylo mottem našeho předsednictví a mým krédem osobním.

Cesta, kterou se dnes ubírá EU - ať vědomě, či nedobrovolně - je dálnicí do pekel. Evropské kolo jede z kopce bez brzd a dole je zatáčka. Jak ji vybereme? Návratem ke kořenům. Co bylo dobré pro otce zakladatele, to je dobré i pro nás. Co se osvědčilo, je třeba chránit. S čím jsme bojovali po válce, nad tím je třeba zvítězit znovu.

Mír tehdy znamenal překonání agresivního nacionalismu a rasové nenávisti. Nám až Sametová revoluce přinesla konec komunistické totality a nenávisti třídní. Politický islám a právo šaría, založené na nerovnosti přináší ale stejně vražednou a panovačnou ideologii, nenávist náboženskou.

Prosperita tehdy znamenala odstranit bariéry hospodářské spolupráce. A dluhy, protekcionismus a regulace jsou novými překážkami pro volný obchod.

Nepotřebujeme novou Evropu. Braňme tu starou. Braňme mír a prosperitu. A hlavně braňme tři pilíře Západu. Antickou filosofii s jejím kritickým myšlením. Římské právo, jež přináší rovnost před zákonem a spravedlnost. Židovsko-křesťanskou etiku, která vede k humanitě, svobodě a solidaritě. Na těchto třech sloupech stojí superiorita naší civilizace. Musíme ji bránit! V tom je naše zodpovědnost vůči minulým i budoucím generacím.

Toto je cesta, kterou nabízím jako cestu z pekla. Je to cesta návratu. Návratu k obezřetnosti, cti, pravidlům a tradicím, na kterých byl postaven náš úspěch. Návratu ke svobodě. Návratu k míru a prosperitě!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama