Mgr. Jan Čechlovský

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2011 15:34:00

Maskování krize krajské nemocnice?

Maskování krize krajské nemocnice?

Finanční situace Pardubické krajské nemocnice není vůbec příznivá, ale krajští radní dál v klidu dumají, jestli a jak se budou nemocnice v kraji slučovat a kdo vyhotoví návrh na připravovanou transformaci.

Těžko říct, zdali jsou dluhy pardubické nemocnice zvykem, který již nikoho nepřekvapí, či je slučování jen domnělou aktivitou, kterou radní maskují skutečnou finanční situaci největšího nemocničního zařízení v kraji.

K devadesáti šesti milionovému dluhu pardubické nemocnice totiž přibylo penále dvacet šest milionů, které nemocnice dluží Všeobecné zdravotní pojišťovně a Pardubický kraj dosud nepodnikl žádné záchranné kroky, spíše se zdá, že nemocnici hází neustále klacky pod nohy. Jak si jinak vysvětlit nájemné ve výši čtyřiceti milionů korun, které trošku nepochopitelně krajská nemocnice platí Pardubickému kraji, ten však do zdravotnictví vrací jen zlomek této částky. Ve prospěch kraje nehraje ani mnohokrát zmiňovaný nákup magnetické resonance a tomografu. Krajská rada sice nákup ve výši sto milionů slavnostně odsouhlasila, ale od samotné investice dal kraj ruce stranou se slovy "investovat můžeme pouze do budov, nikoli do nových přístrojů." Neučiní-li okamžitě Pardubický kraj nevyhnutelný záchranný krok, je dost možné, že se krajská nemocnice octne v konkurzu, což bude mít dopad nejen na pacienty, ale i na celý zdravotnický systém v kraji.

Není na místě obava z rušení menších nemocnic či jejich oborů, mnohem důležitější je v současné době alarmující situace krajské nemocnice, kterou připravovaná transformace nezachrání. Krajská rada by si konečně měla přestat hrát s návrhy a nápady a měla by začít jednat. Je minutu po dvanácté a je téměř zázrak, že pardubická nemocnice ještě existuje a poskytuje potřebnou péči.

Mgr. Jan Čechlovský, předseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a místopředseda poslaneckého klubu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama