JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2017 21:26:00

S, nebo bez?

S, nebo bez?

Tak zní zdá se otázka, kterou si nyní velmi častou kladou členové ČSSD, a s nimi i média, k otázce zda mají poslanci za ČSSD podpořit menšinovou vládu ANO.

Zde skutečně zdůrazňuji, že mluvíme o podpoře menšinové vlády ANO, protože s návrhem koaliční vlády za ČSSD hnutí ANO opravdu nepřišlo.

K zodpovězení takové otázky si dovolím přinést několik premis:

1) Před volbami pro nás bylo nepřijatelné, aby členem vlády byla osoba trestně stíhaná či ze spáchání trestného činu podezřelá. Zde upřímně nevidím důvod, proč by se měl postoj ČSSD změnit,

2) SPD je stranou pravicově extrémistickou a podporovat cokoliv, co se o ní opírá, je pro ČSSD a priori nepřijatelné. Tedy i menšinová vláda,

3) ANO nás ve volbách vykradlo, a pokud bude chtít plnit to, co lidem slíbilo před volbami, bude její program stejně pro sociální a levicový, jak by byl program vlády ČSSD. Tady asi bude velký otazník, protože první návrhy budoucího ministra zdravotnictví jsou ještě pravicovější, než někdejší peklo ministra Julínka,

4) Pokud někdo pomoc žádá, měl by o ni skutečně požádat. Zde znovu zdůrazňuji, že hnutí ANO se na ČSSD neobrátilo ani s žádostí o podporu menšinové vlády, natož s návrhem vzniku jakékoliv koalice.

Když jednoduše shrnu výše uvedené premisy, vychází mi poměrně jednoduché stanovisko. Pokud součástí vlády ANO nebude jakákoliv osoba podezřelá ze spáchání trestného činu, vláda se nebude jakýmkoliv způsobem opírat o hlasy SPD, vláda se přihlásí k pro sociální a pro levicové politice končící vlády a hnutí ANO vyvolá takové jednání, nevidím jediný důvod, proč o umožnění vzniku takové vlády nejednat. V opačném případě nemáme o čem jednat. A protože první vládu bude sestavovat premiér, který je osobou podezřelou ze spáchání trestného činu, podpora takové vlády ze strany ČSSD nepřipadá v úvahu.

Ondřej Veselý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama