ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2017 8:41:41

PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON MÁ NEBLAHÉ DOPADY

PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON MÁ NEBLAHÉ DOPADY

V uplynulém týdnu se Senát opět zabýval protikuřáckým zákonem. K mému velkému zklamání nebyly vyslyšeny pádné argumenty, ani petice, bojující za jeho zmírnění.

Smetena ze stolu tak byla petice desítek tisíc lidí, kteří požadovali, aby si provozovatel restauračního zařízení do 90 m2 mohl sám rozhodnout, zda se v jeho objektu bude smět kouřit či nikoliv. Zamítnuta byla také snaha o zřízení tzv. bezobslužných kuřáren s ventilací. A vyjmut nebyl ani naprosto nesmyslný zákaz prodeje alkoholu osobě, u níž lze předpokládat, že by se mohla dopustit trestného činu či přestupku pod vlivem alkoholu. To je totiž věc, kterou žádný hospodský opravdu předjímat nebude – pokud neumí pracovat s křišťálovou koulí.

Sám jsem také navrhoval, aby se zákaz kouření nevztahoval na zahrádky a venkovní prostory bez ohledu na to, zda mají pevné nebo mobilní zastřešení, protože zde zákaz opravdu nemá opodstatnění. Ani tahle iniciativa nebyla vyslyšena.

To však nic nemění na tom, že bych velice rád poděkoval několika desítkám tisíc lidí, kteří se prostřednictvím petice domáhali zmírnění protikuřáckého zákona. Jejich iniciativy si velmi vážím, protože mne to utvrzuje v tom, že mezi námi stále existuje velká skupina lidí, kteří si nechtějí nechat líbit nepřiměřené zásahy státu a rozhodli se chránit svoji svobodu.

 Vláda již při prosazování vládního protikuřáckého zákona používala neférové a liché argumenty. Ano, kouření škodí našemu zdraví. To je nezpochybnitelný fakt. Ale aby půl roku poté, co začne platit plošný zákaz kouření v restauracích, někdo tvrdil, že díky tomu došlo k poklesu infarktů o 15 procent, pokládám za hodně přitažené za vlasy. Skoro bych řekl, že se jen někdo snaží vytvářet falešnou obhajobu plošnému zákazu kouření. Nikdo se už totiž nezmiňuje o dalších podstatných věcech. Jestli existují nějaké skutečně prokazatelné statistiky o dopadu zákona, pak se jedná o ty, které uvádějí evidentní pokles tržeb provozovatelů a především pokles výtoče piva v hospodách. V důsledku obojího museli mnozí hospodští dokonce uzavřít své restaurace.

Zákon je nepřiměřeně přísný a má neblahé dopady především na společenský život lidí, a to zejména na vesnicích. A samozřejmě také na existenci samotných živnostníků. Trvám i nadále na tom, že by vláda měla v protikuřáckém zákonu učinit nezbytné změny.

Upřímně bych si přál, aby všemožných regulací a omezení, příkazů a zákazů, které postrádají zdravý rozum, bylo v tom nadcházejícím roce co nejméně….

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama