Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2017 8:35:00

Na Sobotku se to sype

Na Sobotku se to sype

Poslanecká sněmovna zdrcující většinou hlasů svých poslanců, včetně sociálních demokratů, schválila zřízení vyšetřovací komise kvůli prošetření privatizace OKD.

 Iniciativa při zřízení komise připadla Pirátské straně, neboť ta se domnívá, že je to vhodný prostředek k tomu, jak se udržet na vlně populismu a tedy v přízni velké části voličů.

Je zřejmé, že vylévání škopíků špíny na politickou konkurenci, tedy tradiční politické strany, má nahradit program, plánovitý postup ve Sněmovně, zkrátka zakrýt kolosální neschopnost Pirátů cokoli konstruktivního vytvořit. Je to ale politická iniciativa, kterou musí ČSSD velmi vážně vnímat.

Ve sněmovně se ukázalo, co bude zřízení komise znamenat. Nechutné útoky SPD na ČSSD, doprovázené obrannými reakcemi poslanců ČSSD ve věci, kterou, bohužel, nelze příliš obhájit. Jde o záležitost, která bude ČSSD dále, a teď už zdrcujícím způsobem, poškozovat. Pokud chce Sobotka ještě alespoň trochu pomoci své politické straně a také sám sobě, měl by rychle zmizet ze Sněmovny. Jeho věrný kamarád Radek Pokorný jej například může zaměstnat jako koncipienta ve své advokátní kanceláři.

B. Sobotka před sebou má nějakých 20 – 25 let produktivního života. Měl by si vytvořit novou pracovní kvalifikaci, protože pokud jde o politiku, je jeho kariéra uzavřená. Pro sociální demokracii je celá věc mimořádně nepříjemná, když odmyslím lidské hledisko ohledů vůči B. Sobotkovi, neboť útoky směřující na něj, jsou de facto také útoky směřující na sociální demokracii. Ta se dostává ze situace krizové, v které se objevila těsně po volbách, do krize existenční. Teď už jde přímo o existenci této strany a o řešení jejích existenciálních problémů.

Pokud Sobotka ze Sněmovny nezmizí, bude v nejbližších měsících či roce, dvou, většina zpravodajství ze Sněmovny věnovaná ČSSD věnována právě privatizaci OKD. A upřímně, v komisi má ČSSD jen jeden hlas a nikdo z dalších zástupců politických stran nebude mít zájem sociální demokracii pomoci.

Včera se v médiích objevil rozhovor s bývalým ministrem průmyslu Mládkem. Ten otevřeně hovořil o roli advokáta Pokorného při prodeji Škody Transportation případnému čínskému zájemci a o tom, co od něho jako od ministra Pokorný drze a neomaleně vyžadoval.

Je potřeba připomenout roli Pokorného také při privatizaci OKD a jeho úzkou spolupráci se Z. Bakalou. Je jen dobře, pokud jde o Škodu Transportation, že byla nakonec prodána českému zájemci, kterým je skupina PPF.

A třetí záležitost, která údajně proběhla v režii Pokorného a za kterou nese plnou odpovědnost také Sobotka, je memorandum k lithiu. Dovoluji si tvrdit, že podpis tohoto memoranda, do kterého byl vmanévrován těsně před volbami ministr průmyslu Havlíček, znamenal v té poslední fázi volební kampaně definitivní zlom. Akce hnutí ANO zaměřená v posledních dnech kampaně proti údajnému rozprodeji národních zájmů v režii sociální demokracie v kauze lithium, přišla v situaci, kdy hnutí ANO začaly klesat volební preference. Dobře zvládnutým útokem se hnutí ANO dostalo do rozhodujícího závěrečného spurtu kampaně, v němž získalo několik procent hlasů navíc. A naopak ČSSD tato kauza stála v závěru kampaně ztrátu nějakých 2–3 % hlasů.

Tři kauzy, do kterých je namočen advokát Pokorný, takto osobní přítel B. Sobotky, se staly třemi velkými problémy ČSSD a tito dva muži pak hrobaři ČSSD. Čím rychleji vliv Pokorného v sociální demokracii skončí, tím lépe pro tuto stranu. A také pochopitelně Bisonů a Tvrdíka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama