ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2017 16:23:14

Vysokoškolské koleje jsou takovou popelkou, do které příliš mnoho peněz neproudí

Vysokoškolské koleje jsou takovou popelkou, do které příliš mnoho peněz neproudí

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 12. 2017 k druhému čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

Velmi děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, vážení přítomní členové vlády, dovolte mi, abych v krátkosti představil své dva pozměňovací návrhy. Věřím, že jste v plném znění tu část odůvodnění četli. Ten první pozměňovací návrh, který nese číslo 83, se týká navýšení prostředků Ústavu pro studium totalitních režimů, a sice bod A), C) badatelské dokumentační a vzdělávací činnosti. O co jde. Já se pohybuje v prostředí občanského vzdělávání a často slýchávám to, že výuka dějepisu končí na středních školách mnohdy v roce 1918, někde to dotáhnou až ke druhé světové válce. To znamená, že tyto peníze by měly jít nejenom na bádání, ale rovněž i na popularizaci.

Další významnou skutečností je to, že nás příští rok čekají velmi povážlivá jubilea, to znamená třeba rok 1948 nebo rok 1968, a bylo by myslím vhodné přispět více Ústavu na právě připomínkovou činnost. To znamená, že můj návrh spočívá v přesunu milion a půl z kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí z ukazatele aktivní politika zaměstnanosti do kapitoly 355, jak jsem zmiňoval, badatelské, dokumentační a vzdělávací činnosti Ústavu pro studium totalitních režimů. K tomuto pozměňovacímu návrhu číslo 83 se tímto přihlašuji.

Ten další pozměňovací návrh se týká vysokoškolských kolejí a menz. Myslím si, že zde v sále není přítomen nikdo, kdo by nikdy na studentské koleji nebydlel, případně kdo by neslyšel o neutěšeném stavu, v jakém se studentské koleje nacházejí. Jestli jste měli tu velkou čest a někdy jste na studentské koleji bydleli, třeba před dvaceti lety, tak by vás asi jímala nostalgie, kdybyste přišli teď se tam znovu podívat. Vypadalo by to tam úplně stejně. Třeba dvacetimetrový pokoj se čtyřmi lůžky. V současné době jsou vysokoškolské koleje podporovány velmi nedostatečně. Existuje dotační program nebo resp. programové financování. To je ale prioritně určené nikoliv, ta alokace není přímo jenom na koleje a menzy, ta alokace je na vysoké školy. A právě vysokoškolské koleje jsou takovou popelkou, do které příliš mnoho peněz neproudí, ale musím zaklepat a poděkovat za to, že příští rok už se s nějakými penězi počítá.

Ten můj pozměňovací návrh vyčleňuje další peníze. Když se podíváte do podkladového materiálu ministerstva, tak právě v § 32210, tak jsou pouze neinvestiční peníze. O co jde. Je tam alokováno 150 milionů a tyto peníze jsou v zásadě jenom na stravné pro studenty nebo na příspěvek pro menzy. Na koleje už se příliš mnoho nemyslí. V současné době jsou na tom koleje aspoň po té provozní stránce relativně dobře, protože se uživí z kolejného, které se samozřejmě liší, zpřístupňuje vysokoškolské vzdělání nebo studium na vysokých školách lidem z regionů, kteří by si třeba právě tady v Praze, ale nejenom v Praze to ubytování nemohli dovolit. Myslím si, že většina z vás z regionů, kteří sháněli byt, tak se setkali s tím, že ty nájmy čím dál více rostou. Já jsem k tomu dostal mnoho podnětů od studentů. Jeden byl takový ironicky nesouhlasný. Bylo mi řečeno, že to je lež, že do vysokoškolských kolejí se investuje a že jim teď do společné sprchy na konci chodby nainstalovali závěsy. Což tedy považuji za opravdu velmi nedostatečné.

A k tomuto návrhu pozměňovacímu, který zní: V kapitole 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v ukazateli věda a vysoké školy v § 32210 vysokoškolské koleje a menzy a v rozpočtové položce 6352 se výdaje na investice navyšují o částku 50 milionů korun. Dlužno podotknout, že 50 milionů korun je velmi nedostatečné. Ale já to považuji za pozitivní signál a první vlaštovku, jistý výkop, že se stavem vysokoškolských kolejí budeme zabývat, protože na vysokoškolských kolejích bydlí desítky tisíc studentů, kteří musí žít v podmínkách, které jsou velmi nezáviděníhodné. To znamená, žádám vás tímto o podporu, o zvážení. Samozřejmě můžeme o této věci diskutovat buď zde nebo pak kuloárně, nebráním se vůbec ani schůzce. K tomuto návrhu číslo 84 se tímto přihlašuji a věřím, že se nám podaří zajistit to, aby vysokoškolští studenti na kolejích mohli bydlet důstojněji. Velmi vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama