Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2017 11:34:00

Je ČSSD v troskách?

Je ČSSD v troskách?

ČSSD v troskách. Takové jsou titulky v babišovských médiích.

ČSSD se díky působení klientelistických skupin, které ovšem Léko nepojmenovává, podařilo vytvořit odshora dolů ve straně perverzně fungující klientelistický systém, který se rozbujel jako metastázy rakoviny. Je to vina Tvrdíků, agentury Bison and Rose, Radka Pokorného a těch, kdo jsou jejich politickými spojenci a které je potřeba také začít jmenovat, protože jiná než otevřená debata nemůže věci změnit.

Podle posledního věrohodného průzkumu, prvního povolebního, provedeného obvykle velmi přesnou agenturou pro výzkum veřejného mínění TNS Kantar ČSSD klesla na 5,5 % podpory veřejnosti. To fakticky znamená, že má podporu 4-5 % občanů, takže pokud by nyní byly volby do Sněmovny, strana by měla vážné problémy se tam vůbec dostat.

Vedení sociální demokracie a ani stranická „elita“, která je obklopuje a která drží pevně pozice v krajích, zatím nebyla schopná ani sebereflexe, ani změny metod práce. To je nejlépe vidět na případě mého vstupu do ČSSD. Určitě se tomu ještě budu dále věnovat. Tito lidé vesměs nechápou, že pokud se má ČSSD dostat na nějaký vzestupný orbit volebních preferencí, musí projevit jednak účinnou lítost, ale hlavně projevit silný zájem na změně. Změně programu, osob a obsazení ve vedení strany, změně přístupu k veřejnosti atd. atd. Zatím se nic takového neděje.

Vše je při starém. Stranické elity se domnívají, že se vše vysedí. Koordinované útoky politických nepřátel ČSSD a s nimi často spojených médií na B. Sobotku kvůli, bohužel, zcela reálné kauze OKD, mají děsivý potenciál stranu postupně úplně zničit. A to ještě větší měrou, než se to podařilo vedení strany díky advokátu Pokornému, který za celou věcí stál, v kauze lithium těsně před volbami.

Kauza lithium byla tou nejlepší ukázkou síly klientelistických vazeb v ČSSD. Na základě jejich působení byl donucen kvalitní ministr průmyslu Havlíček, který po čtyři roky velmi dobře pracoval v čele ministerstva jako jeho první náměstek a později jako ministr, podepsat nesmyslné memorandum se zahraničním partnerem o těžbě lithia. Proč? To si štěbetají vrabci na střeše, že, pane Pokorný…

Členové a funkcionáři ČSSD, pokud jim zbyl aspoň částečný smysl pro sebezáchovu, buďto tento systém klientelismu a korupce zničí, anebo klientelistický systém zničí ČSSD, a to ještě důkladněji, nežli svého času zničil ODS. ODS alespoň z trosek povstala: sice ne v nějaké velké slávě, ale žije a možná časem posílí. Sociální demokracie, pokud bude takto pokračovat a sjezd proběhne dle regulí určených klientelisty, zvolna dokráčí do propasti, ze které není návratu…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama