Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2017 12:03:24

Vzkaz Ústavního soudu Babišovi

Vzkaz Ústavního soudu Babišovi

Nález Ústavního soudu z 12. 12. 2017, Pl.ÚS 26/16, kterým byla zrušena třetí a čtvrtá etapa elektronické evidence tržeb je významný.

Jde o zrušení evidence tržeb pro statisíce řemeslníků, lékařů a dalších osob trvalé, protože Babišova menšinová vláda nemá v Poslanecké sněmovně sílu znovu tuto povinnost zavést. Proti zrušení třetí a čtvrté vlny vyjádřili odlišné stanovisko jen 2 soudci, naopak 5 soudců, tedy třetina, chtěla zrušit zákon celý.

Nález je vzkazem Ústavního soudu vládě, že vedle mocenského centra na Pražském hradě a mocenského centra ve Strakově akademii existuje další mocenské centrum v Brně na Ústavním soudu. Je to vzkaz Andreji Babišovi, že značná část ústavních soudců je schopna se aktivně postavit vládním krokům.

Právní řád sice nerozlišuje mezi pravomocemi vlády s důvěrou a bez důvěry, ale může tak do budoucna rozlišovat Ústavní soud. Pokud by Babišova vláda vládla bez důvěry delší dobu, mohou být její rozhodnutí napadena před Ústavním soudem právě pro absenci důvěry Poslanecké sněmovny jako základního znaku demokratické legitimity vlády. Pokud by Ústavní soud tuto argumentaci přijal, může přistoupit k rušení všech vládních aktů s výjimkou aktů, které nesnesou odkladu. Tím bude vláda bez důvěry zbavena reálné moci.

Nález Ústavního soudu z 12. 12. 2017, Pl.ÚS 16/26.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama