RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2011 12:40:25

„Zprivatizovaná“ levice v Čechách?

„Zprivatizovaná“ levice v Čechách?

.....že by odpověď na nezodpovězené byla na světě?

Pojala mě hrůza, když jsem o posledním prázdninovém víkendu v televizi uslyšela informaci, že slavná historická pražská nemocnice Bulovka bude od 1. 1. 2012 převedena do vlastnictví města Prahy a následně bude provozována s pomocí soukromého subjektu. Hrůza, protože se již několik měsíců podobný nešvar děje v Ostravě a Moravskoslezském kraji se stejným scénářem:

1.      Do nemocnice se dosadí  na funkci ředitele nebo alespoň náměstka člověk spjatý s Agelem (společnost, která byla zřejmě v „ostravském pronájmu - privatizaci“ aktivní ve spolupráci s exekutivou ČSSD -KSČM).

To je v případě Bulovky splněno v osobě nedávno dosazeného  MUDr. Petra Zajíce z Ostravy do funkce ředitele Bulovky. Pro podezření, že takto figuruje v Městské nemocnici Ostrava ve funkci náměstka, byl tehdejším ředitelem zbaven funkce. Následně byl ovšem politickou reprezentací Radou města Ostravy zbaven funkce i tento ředitel, protože by privatizaci blokoval. Zajímavé, že ministerstvo vybralo z 19 kandidátů právě tohoto kožního lékaře. Též je zajímavé, proč souhlasí s  převodem Bulovky do vlastnictví města, když se jedná o Fakultní nemocnici a výzkumné pracoviště fungující v odpovědnosti ministerstva zdravotnictví, potažmo vlády ČR? Je hlavní město Praha natolik loajální, že chce vládě ČR trochu ulevit anebo má firma Agel tak dlouhé prsty?

2.      Nemocnice se dostane do minusu, což je argument, že se s nemocnicí musí něco dělat, načež se vymyslí jediné řešení, a to převedení na akciovou společnost, kterou lze následně snadno zprivatizovat, jak se stalo s vítkovickou nemocnicí. Anebo když se toto nezdaří, vymyslí se další cesta - nemocnice se soukromému subjektu pronajme třeba na 20 let. Defacto cesta směřující též, sice v delším časovém úseku, ale stejně směřující k privatizaci.

Třeba jako to nyní chce provést v Moravskoslezském kraji vládnoucí koalice ČSSD - KSČM  u nemocnice v Novém Jičíně. „Zatím“ narazila na odpor opozice a veřejnosti. Hejtmana Palase přijel pokárat dokonce sám předseda ČSSD B. Sobotka, takže hejtman se stáhl, ale druhý člen koalice KSČM zastoupený náměstkem hejtmana Konečným stále trvá na pronájmu. Konečně proč ne, když on má naopak oporu ne snad v politickém nebo volebním programu KSČM (tam stejně jako v programu ČSSD je něco úplně jiného), ale přímo ve svém předsedovi Vojtěchu Filipovi. Ten mi mimo jiné nedávno napsal, že s tímto postupem souhlasí (?). Cožpak neví, jak to funguje, že se vyzobávají tzv. hrozinky „nepříliš vysušené, bohaté na šťávu. Vždyť již nyní firma Agel se v ostravské nemocnici chová, jako by jí patřila. Patří ji zde onkologie, ale pacienty vozí na „svou“ radioterapii do Nového Jičína. „Srdcaře“ pak pro změnu mají „propachtované“ v nemocnici v Třinci atd. Ostatní méně lukrativní či nelukrativní zdravotnické obory jsou v režii města Ostravy či Moravskoslezského kraje, jak jinak, že?

Varianta pronájmu je přitom nejhorší ze špatných řešení. Jedná se vlastně o pronájem budov, které rychle ve zdravotnictví chátrají a rychle stárnou pro pokroky v medicíně. To „nejcennější“ ve zdravotnictví je v klientele, v pacientech, kteří se do nemocnice  přichází léčit a ve smlouvách se zdravotními pojišťovnami, které se získávají velice obtížně.

A to chtějí tomu soukromému subjektu dát vlastně zadarmo!!!  Proč asi?

Sdělení v televizi končilo oznámením, že podobný osud může nebo bude čekat Thomayerovu nemocnici, kde je IKEM a transplantační centrum slibující soukromníkům obrovské výdělky. A vida, že by odpověď na nezodpovězené byla na světě?

MUDr. Růžena Šarišská, Ostrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama