Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2011 20:40:00

Dobešův návrh reformy na financování regionálního školství je dalším kočkopsem

Dobešův návrh reformy na financování regionálního školství je dalším kočkopsem

Proklamace ministra školství Dobeše o tom, že změní systém financování regionálního školství, které nebude nově postaveno jen na finančních prostředcích tzv. na hlavu, tedy za počet žáků, ale také na kvalitě, vítala široká i odborná veřejnost.

Aktuální reformní návrh ministra Dobeše v této věci však všechny zúčastněné vrací tvrdě na zem a stává se dalším polotovarem, ve kterém nejen že absolutně chybí popsání prvků proklamované kvality, ale který navíc hrozí tím, že v celém systému způsobí velký chaos. Pokud by skutečně došlo k naplnění aktuální reformy podle ministra Dobeše, došlo by k následujícím věcem:
  • Dojde k omezení kompetencí krajů v oblasti školství s tím, že na ně ministr Dobeš zároveň hodlá přenést odpovědnost za problémy, které není sám schopen vyřešit-jde především o platy nepedagogických pracovníků, financování školních služeb či ONIV.

  • Velmi pravděpodobně dojde k likvidaci základních uměleckých škol a dalších volnočasových aktivit, které ministr nechce dále finančně podporovat a přehodí jejich placení plně na rodiče a zřizovatele škol.

  • Poskytnutím stejného příspěvku z rozpočtu soukromým i veřejným školám na základě tzv.optimální třídy, chce zřejmě ministr kompenzovat soukromým školám plánované zrušení příspěvku státu na provozní výdaje. Vyvstává ovšem závažná otázka, proč by měly mít soukromé vysoké školy stejný příspěvek jako veřejné vysoké školy, když mají možnost vybírat školné? Vzhledem k tomu, že ministr Dobeš ujišťuje, že tato operace nebude mít dopad na státní rozpočet, je téměř jisté, že škrty půjdou na úkor krajů a obcí, což bude mít na rozvoj regionálního školství fatální dopady

ČSSD zásadně odmítá tyto chaotické, nepromyšlené a chybné návrhy ministra Dobeše, které místo skutečného zlepšení a rozvoje školství jdou přesně opačným směrem a oblast školství kontinuálně poškozují. Ministr Dobeš tak pokračuje v prosazování likvidačních reforem a nesystémových krocích, po kterých hrozí, že za nějaký čas už nebude co reformovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama