Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2018 22:24:00

Makedonie do EU patří, Česko může pomoct se zkušenostmi s přístupovými rozhovory

Makedonie do EU patří, Česko může pomoct se zkušenostmi s přístupovými rozhovory

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s prezidentem Makedonie Gjorgem Ivanovem. Hovořili o situaci v EU a snaze Makedonie začlenit se do EU a NATO. Makedonie je kandidátskou zemí EU od roku 2005.

Prezident Makedonie ocenil, že Česká republika na všech úrovních podporuje snahy Makedonie o vstup do EU a NATO. Vysvětloval také problémy vztahů, které má země s Řeckem. „My jako země, která vyjednávala o vstupu do NATO i EU, máme zkušenosti a nabízíme Makedonii na všech úrovních, včetně té parlamentní, spolupráci a sdílení těchto zkušeností. Plně podporujeme, aby se země západního Balkánu v čele s Makedonií staly součástí EU a NATO,“ řekl Štěch makedonskému prezidentovi Ivanovovi. Zdůraznil, že Makedonie do Evropy patří a prokázala to při eskalaci migrační krize, kdy se rozhodla chránit hranice před přílivem nelegálních migrantů. „Vstup Makedonie do NATO by zase zajistil přístup k moderním obranným technologiím, což zvýší zájem investorů o vaši zemi. A jsem hluboce přesvědčen, že by integrace Makedonie do obou společenství pomohla zajistit vyšší životní úroveň, což bych si velmi přál,“ dodal předseda Senátu Parlamentu ČR.

Oba politici hovořili také o vývoji země po celostátním referendu o změně názvu, které ovšem nebylo platné kvůli nízké účasti Makedonců. Jednání se zúčastnil také předseda evropského výboru Senátu Václav Hampl a místopředseda zahraničního výboru Tomáš Jirsa, kteří detailně popsali nedávná jednání uvnitř EU o přístupu k Makedonii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama