Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2011 22:06:41

Přísnější zákon o stalkingu? Ano, co nejdříve!

Přísnější zákon o stalkingu? Ano, co nejdříve!

Stalking (nebezpečné pronásledování) je v České republice trestným činem. Současné zákony však jsou velmi mírné a dávají pachatelům stále dostatečný prostor pro páchání tohoto nebezpečného chování.

 V Senátu PČR se bude v brzké době projednávat novela zákona o stalkingu. S ním se setkal každý sedmý Čech, a to není málo. Novela přináší výrazné změny, které pomou tisícům obětí.
S problémem stalkingu se na mě obrátilo přes dvě stě lidí za poslední půlrok. Není možné tento závažný problém přehlížet. Stalking se projevuje opakovanými pokusy o navázání kontaktu, výhrůžnými a nátlakovými zprávami, vyhledávání fyzického kontaktu s danou osobou a také zneužíváním osobních údajů. Pachatel pronásleduje svoji oběť v důsledku smyšleného nebo reálného, ale již ukončeného, vztahu.
Oběťmi  jsou překvapivě i podnikatelé či ředitelé firem
Novela upravuje základní podmínku pro určení, zda se jedná o stalking, nebo ne. V současné době musí jednání stalkera vzbuzovat důvodné obavy o život a zdraví oběti. Návrh novely počítá s tím, že stalking se týká také omezení oběti v jejím obvyklém způsobu života. Už tento způsob obtěžování by měl být důvod k zahájení trestního stíhání. Další změnou je zvýšení základní trestní sazby za stalking na dvojnásobek, tedy až na dva roky nepodmíněného vězení.
V poslední době se objevilo také několik případů  podnikatelů a manažerů, kterým stalker ničí nejen osobní život, ale také jejich podnikání a profesní kariéru. Podle novely může stalking přinášet i finanční újmu a poškození dobrého jména společnosti. A právě i toto jednání by mělo být hodnoceno jako nebezpečné pronásledování.
(publikováno na blogu iDnes - marcelchladek.blog.idnes.cz)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama