Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2018 17:34:00

Praha ať si klidně staví byty

Praha ať si klidně staví byty

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na vybudování vládní čtvrti

 Možná už jste zaznamenali v médiích, že navrhuju vybudovat na okraji Prahy v Letňanech vládní čtvrť.

Naši úředníci častokrát sedí v krásných budovách na těch nejprestižnějších adresách, které se ale musí draze udržovat, jsou energeticky nehospodárné a ještě k tomu ani svou kapacitou nestačí. Takže JEN NA PRONÁJMECH dalších kanceláří v soukromém vlastnictví vyhodí náš stát každý rok půl miliardy.

Tak mám nápad. Ty úžasné kulturní památky, které vybudovali naši předkové a ve kterých sedí úředníci a ministři, pojďme proměnit na muzea a galerie, a zpřístupnit je veřejnosti. Jiné zase prodat na byty, které v Praze chybí. A za které můžeme inkasovat atraktivní cenu.

V Praze sedí 37 000 úředníků a my máme v plánu asi 10 000 z nich přesunout na okraj Prahy, na stanici metra v blízkosti obchodního centra Letňany, v blízkosti D1 a na okruhu, což jim jednak zlepší pracovní podmínky, a za druhé, samozřejmě, bude to i pro občany a firmy výhodnější, nebudou muset chodit na úřady do centra města, kde nemají kde parkovat.

Takže čísla.

Já jsem přišel do politiky jako hospodář a ani po těch pěti letech jsem si nenechal rozmluvit, že 1+1 = 2. Takže si to pojďme spočítat.

Velmi hrubá kalkulace:
Vybudovat novou vládní čtvrť pro 10 tisíc úředníků bude stát 10 miliard.
Za prodej budov v centru města získáme 7,5 miliard.
Jsme 2,5 miliardy v mínusu, ALE…
každý rok ušetříme 0,5 miliardy za pronájem, tedy 2,5 miliardy za pět let.

A máme peníze zpátky. Za pět let!

A to jsem ani nezapočítal další výdaje, kterých bychom se přesunem do Letňan zbavili.

Podle odhadů spolknou v následujících pěti letech tyhle historické budovy, kde teď naši úředníci sídlí, 13 miliard korun za provoz a údržbu a ještě dalších 7 miliard budou potřebovat na rekonstrukce. V nákladech prostě nemůžou konkurovat současným úsporným budovám, které bychom nechali postavit těmi nejmodernějšími technologiemi.

Takže jsem už udělal první krok. Nabídl našemu hlavnímu městu výměnu:
16 pozemků v lokalitě Letňan o výměře 354 tisíc metrů čtverečních za cca 350 milionů Kč, by s námi Praha vyměnila za areál Veleslavína, o který má velký zájem. V dražbě byl za vyvolávací cenu 382 milionů.

Nežádáme o žádnou pomoc. Pozemek si můžeme koupit, ale podle mě ta výměna dává smysl.

Je to projekt, který ulehčí přístup občanům, firmám, institucím a starostům, třeba přístup k ministerstvu pro místní rozvoj, úředníkům to vylepší pracovní podmínky a všichni ušetříme.

Uvidíme, jestli nás nové vedení Prahy podpoří, nebo bude proti. No, řekněme si upřímně, že od revoluce jsme toho tady v Praze moc známého nepostavili. A může to být zajímavý architektonický objekt světového významu. Bohužel můj plán s Frankem Gehrym na podobné muzeum, jako je Solomon R. Guggenheim Museum v Bilbau, nebo Fondation Louis Vuitton v Paříži, mi bývalé vedení Prahy odmítlo. Mohla tam být Muchova Slovanská epopej.

Tohle je navíc jedinečná šance, jak zachránit všem nám daňovým poplatníkům astronomické částky.

A Praha ať si klidně staví byty. Adriana Krnáčová jim nechala na účtech 43 miliard, mají skvělou finanční pozici.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama