Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2011 13:44:03

Skandální. Koalice chce rozhodovat o nástupci Rampuly

Skandální. Koalice chce rozhodovat o nástupci Rampuly

Reakce na slova Karolíny Peak k výběru nového vrchního státního zástupce v Praze.

Páteční výrok místopředsedkyně vlády Karolíny Peake, že o jménech kandidátů na nového vrchního státního zástupce v Praze by měla jednat jakási koaliční skupina pro reformu justice a státního zastupitelství, je důkazem snahy politicky zasahovat do rozhodování státního zastupitelství a vyvolává obavu, že koalice si chce zajistit vliv na trestní kauzy spojené s jejími politiky.

 Právo navrhnout nového vrchního státního zástupce v Praze má podle zákona o státním zastupitelství výhradně nejvyšší státní zástupce. O jeho návrhu podle zákona rozhoduje ministr spravedlnosti. Pokud ministr návrhu nevyhoví, měl by řádně uvést závažné důvody, proč se tak stalo. Nijak jinak ministr do jmenování vrchního státního zástupce nesmí zasahovat. Zcela nepřijatelné je i naznačování ministra a jeho spolupracovníků, že návrh na obsazení funkce vrchního zástupce v Praze by měl být s nimi nejvyšším zástupcem předem dohodnut. Takový výklad je ve zjevném rozporu se zákonem a je rovněž nepřípustným zásahem do nezávislosti státního zastupitelství.

 Vyzývám zástupce koalice, zejména premiéra Nečase, místopředsedkyni vlády Peake a ministra spravedlnosti Pospíšila, aby poskytli jednoznačné garance, že jmenování nového vrchního státního zástupce proběhne čistě podle zákona a že z jejich strany nadále nebudou žádné nepřípustné zásahy do tohoto procesu, zejména, že personální obsazení postu nebude ovlivňováno žádnými dohodami podivných koaličních skupin.

 Jiří Dienstbier, místopředseda ČSSD a stínový ministr spravedlnost
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama