Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2018 15:18:00

Snažíme se budovat vztahy a myslím, že se nám to daří

Snažíme se budovat vztahy a myslím, že se nám to daří

Projev na 4. schůzi Senátu 20. prosince 2018 k informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, která se konala ve dnech 13. - 14. prosince 2018

 Děkuji za slovo.

K těm vztahům, my samozřejmě nekritizujeme, my navrhujeme. Znovu opakuji, byl jsem jediný premiér, který navštívil Frontex i tu Sophii, věnuji se tomu dlouhodobě. My máme konkrétní návrhy, jak to řešit. Mně se taky nelíbí, že evropský rozpočet v položce security and defence se navyšuje z 1,7 mld. na 27, to je dalších 25 mld. eur, když na druhé straně jsme členy NATO, pan Trump nás jasně stále vyzývá, abychom plnili své závazky, což se samozřejmě snažíme. Takže si myslím, protože tam je ještě další položka, kromě security and defence, a to je ochrana vnějších hranic, kde Frontex jde z 1,7 na 11,7. Takže já jsem tam sám našel asi 75 mld. eur, o kterých je potřeba debatovat. Ten Eurojust, to jsem nevěděl, tak to jsem si poznačil...

Takže my samozřejmě tu kritiku toho rozpočtu, se kterou jsem vystoupil já, mě podpořil i Sebastian Kurz, a potom je tam samozřejmě debata o tom, kolik máme platit. Tam jsou čistí plátci, kteří samozřejmě nechtějí platit moc, jako Finsko, Švédsko a další, takže je tam debata o 1 %, 1,6 %, 1,11 %... My s tím nemáme problém. Já si myslím, že pokud budeme platit méně, tak více nám zůstane v českém rozpočtu. Ty peníze si tady můžeme podstatně lépe alokovat podle potřeb naší ekonomiky a hlavně samosprávy. Když si vezmeme, teď jsme měli program na mateřské školky, 600 mil., bylo vyprodáno za 16 sekund. Teď tam dáváme dalších 600, hledáme 2 mld. My samozřejmě jsme argumentovali i tím, že v průběhu tohoto období, v březnu jsme psali paní komisařce Cretu, že máme 7 mld., které neumíme čerpat, že to chceme čerpat na jiné věci. Trvalo to půl roku a nakonec nám vyhověli.

Já jsem kritizoval to ESF, my máme 22 % na toto období, na příští máme 20. Mně se to zdá strašně moc, protože znovu opakuji, že chceme ty investice... Proč se navyšuje rozpočet? Tak ten se navyšuje podle podílu na HND a samozřejmě i inkaso z hlediska poplatků, celní správa atd. Takže jestli se nám to povede prosadit, tak to samozřejmě závisí od toho, jak dopadnou evropské volby, kdo bude sedět v té komisi, jestli tam budou Spitzenkandidáti nebo tam budou lidi, kteří budou apolitičtí, protože ta komise se změnila, je politická dneska, kdysi byla apolitická. Takže to jsou všechno věci, které na to budou mít vliv. Ty volby jsou za chvíli. Já si myslím, že to bude mít zásadní vliv, jak bude vypadat komise, kdo jí bude předsedat.

Ohledně Velké Británie, já jsem navštívil Velkou Británii, potkal jsem se s našimi lidmi, kteří tam pracují, ten konzulární úsek, nemám tu informaci, já se zeptám, protože mně to velvyslanec neříkal, takže jsem si to poznačil.

Ohledně těch vztahů, my se snažíme budovat ty vztahy, myslím si, že se nám to daří. Ty názory se mění. Určitě V4 funguje velice dobře, my se setkáváme, budeme mít příští rok setkání s paní kancléřkou i s Beneluxem, i když je pravda, že někteří kolegové po tom vystoupení pana premiéra přišli za mnou, jestli to má smysl. Já myslím, že to má smysl, protože určitě musíme diskutovat s Markem Ruttem, Xavierem Bettelem, který má stejný názor jako Belgie, ale musíme si to vysvětlovat. My se snažíme jim taky vysvětlovat tu naši pozici v rámci Evropy. Země V4 odvedou ročně do zemí investorů, a to je samozřejmě EU, 50 mld. eur. 50 mld. eur ročně. To jsem jim ve svém vystoupení řekl, když pan belgický premiér říkal, že nám dávají peníze. Z Polska 25 mld., ČR 10 až 12 mld. eur. Maďarsko a Slovensko kolem 9. Takže jsme někde na 50 mld. To uskupení V4 je významné v Evropě. My jsme první dodavatel Německa například V4. Takže my v tomto směru i vystupujeme. Snažíme se diskutovat. Dáváme hlavně konkrétní návrhy, já jsem i vystoupil, jak řešit Maroko. Teď jsme byli za africkými zeměmi, které nás kritizovaly, jako Evropu, za nekoordinovaný přístup, to jsme viděli na té konferenci v Palermu, jak tam někteří vystupují. V tomto směru potřebuje ta Evropa být koordinovaná nebo snažit se lépe koordinovat svoji zahraniční politiku, protože ta ne úplně funguje. Takže asi tolik.

A ještě ty regiony, určitě, tak já s tím souhlasím. Tam je samozřejmě různé to kofinancování. Praha je už tak bohatá, dneska má 43 mld. na účtech, jestli skutečně potřebuje peníze z Evropy, spíš ne. Souhlasím s tím, že máme pomoci těm regionům, které to skutečně potřebují. A hlavně musíme postavit tu dopravní infrastrukturu, aby do těch regionů chodili investoři, aby se vraceli naši studenti, když dostudují v Praze nebo v Brně a nezůstávali kolem, ale aby se ty regiony nevylidňovaly. To je vlastně ta politika a určitě s tím souhlasíme, jsme připraveni se Senátem na tom spolupracovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama