Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2011 20:19:00

Europarlament volá po rychlejší elektronizaci veřejných zakázek

Europarlament volá po rychlejší elektronizaci veřejných zakázek

Proces zadávání veřejných zakázek v zemích evropské sedmadvacítky by se měl podstatně zjednodušit. Podstatná část těchto zakázek by se navíc měla zadávat elektronicky. Vyplývá to ze zprávy europarlamentního výboru pro vnitřní trh, kterou dnes ve Štra

Pravidla pro zadávání veřejných zakázek, které představují celých šestnáct procent unijního HDP, se již nyní řídí evropskou legislativou. Evropská komise se také již dříve zavázala, že polovina zakázek bude probíhat elektronicky. Nestalo se tak, přes internet se realizuje jen pět procent zakázek.

"Elektronizace zadávání veřejných zakázek je životně důležitá," říká europoslanec Edvard Kožušník (ODS), jehož frakce Evropských konzervativců a reformistů reformu v Bruselu dlouhodobě prosazuje. "Přitom použitím kvalitně nastavených aplikací a jiných elektronických nástrojů lze v zadávacích řízeních dosáhnout větší transparentnosti, snížení byrokracie, uplatnění principu dobré praxe, ale také větší informovanosti o veřejných zakázkách a větší konkurence díky posílení přeshraničního zadávání,“ dodává Edvard Kožušník.

Britský konzervativní europoslanec Malcolm Harbour a předseda výboru pro vnitřní trh označil ve svém vystoupení za hlavní problém veřejných zakázek „svěrací kazajku, která škrtí dynamiku trhů inovace a zelený růst“. Manažeři se podle Harboura více zaměřují na dodržování pravidel, než na samotný výsledek. „Je důležité, aby se tato situace změnila“, dodal Harbour.

Za velký úspěch eurokonzervativců označil Kožušník i odstranění některých protekcionistických z textu zprávy.

"Konkrétně šlo o návrh zavést preferenční opatření, na jejichž základě by měli být upřednostňováni dodavatelé ze zemí EU a malé a střední podniky. Takovéto opatření by nejen narušilo rovné postavení a volnou soutěž, ale v konečném důsledku také omezilo konkurenci a vytvořilo uzavřené prostředí, v němž nevítězí ta nejlepší nabídka. Takovéto praktiky vedou v dlouhodobém horizontu k oslabování konkurenceschopnosti celé Evropy. Což je něco, co si v dnešní době nemůžeme vůbec dovolit,“ řekl europoslanec.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama