Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2019 21:32:00

Ti, kdo byli vykořeněni, si zaslouží možnost začít znovu ve své vlasti

Ti, kdo byli vykořeněni, si zaslouží možnost začít znovu ve své vlasti

Předseda vlády Andrej Babiš pokračoval 25. února 2019 v účasti na Summitu EU-LAS v Šarm aš-Šajchu. Bilaterálně jednal se zástupci arabských států zejména o bezpečnosti, o pomoci v zamezení nelegální migrace nebo o obchodní spolupráci.

Druhý den summitu byla hlavním tématem podpora prosperity, stability a míru v zemích LAS. Integrace arabských států do většího celku a jejich propojení v oblasti ekonomické, bezpečnostní či politické spolupráce by mohly přinést stabilitu v regionu. V průběhu druhého plenárního zasedání přednesl český premiér projev, ve kterém hovořil o nelegální migraci v kontextu regionu Blízkého východu a severní Afriky a o nutnosti prohloubení spolupráce mezi EU a LAS.

„Bezpečnost a migrace jsou klíčové oblasti, o kterých bychom měli hovořit. Měli bychom pomáhat lidem ve skutečné nouzi a poskytnout jim naši pomoc přímo na místě. To znamená v místě, kde žijí, kde se jejich život stal nesnesitelným. Ti, kdo byli vykořeněni, si zaslouží možnost začít znovu a postupně, krok po kroku, budovat prosperitu ve své vlasti,“ řekl mimo jiné v projevu Andrej Babiš.

„Nemyslím si, že to dokážou bez naší pomoci. V žádném případě bych neřekl, že nalodění a vylodění a přestěhování do vzdálených končin prostřednictvím pašeráků může dlouhodobě pomoci někomu jinému než právě pašerákům. Pokud budeme bojovat proti organizovanému zločinu společně, můžeme uspět a nakonec obchod s lidmi zastavit,“ dodal.

Summit ukončila tisková konference, na níž promluvil předseda Evropské rady Donald Tusk, prezident Egyptské arabské republiky Abd al-Fattáh as-Sísí a generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit.

Bilaterální schůzky

Spolu s vicepremiérem Sultanátu Omán Sajídem Asaad Bin Tariq Bin Tajmur al-Sajídem mluvil Andrej Babiš o hospodářské a vědeckotechnické spolupráci, v rámci níž se v březnu do Ománu vypraví delegace českých podnikatelů a zástupců Akademie věd České republiky. Ománu český premiér nabídl pomoc při budování infrastruktury a obnovitelných zdrojů a rovněž ocenil stabilizační roli země v regionu Blízkého východu. Na závěr pozval premiér Babiš ománského vicepremiéra na návštěvu Prahy.

Premiér Babiš dnes dále jednal s ministrem zahraničních věcí Jordánského hášimovského království Ajmánem Safádím. Diskutovali zejména o bezpečnostní situaci v regionu, humanitární a rozvojové pomoci v jordánských uprchlických táborech, možnostech rozvoje diplomatických vztahů  a o průmyslové a obchodní spolupráci ČR a Jordánska.

S králem Saúdské Arábie Salmánem bin Abd al-Azízem as-Saúdem pak premiér Babiš hovořil především o ekonomické spolupráci obou zemí – Království Saúdské Arábie je třetím největším obchodním partnerem ČR na Blízkém východě. Rovněž prodiskutovali aktuální mezinárodněpolitické otázky a vztahy s Evropskou unií.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama