ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2011 18:23:28

Hulváti ve Sněmovně a smrt Kaddáfiho

Hulváti ve Sněmovně a smrt Kaddáfiho

média a společnost posuzují některé jevy rozdílně. Hulvát ale zůstane hulvátem, smrt smrtí

 Název mého dnešního blogu spojují dvě zdánlivě naprosto nesouvisející události, nicméně obojí má jedno společné, pochopení pro jindy odsouzeníhodné věci. V prvním případě jde o vulgaritu představitelů státu, ve druhém o smrt. Ale postupně. Když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v minulých dnech, patrně již vlivem pokračující senility pronesl, že italský premiér „prošoustal“ čas pro reformy, nevěřil jsem vlastním uším. Další překvapení mě čekalo, když v pátečním Hight life na ČT 24 dokonce za tento výrok obdržel plus 100%. Nevím, zda to paní redaktorka myslela vážně, ale její odůvodnění, že se jedná o výrok s typicky Schwarzenberskou noblesou, mě moc neuspokojilo, pokud to nemyslela jako ironii. Nicméně bych čekal od ministra omluvu a případně i úvahu o rezignaci. Tohle si prostě představitel státu vůči jinému představiteli státu nemůže dovolit. Ale společnost a média to přecházejí bez většího zájmu. Inu „báťušku“ knížete přeci není možné kritizovat, knížepán je knížepán. A vůbec si nedovedu představit, že by podobný výrok učinil někdo jiný z poslanců či ministrů. To by z něj média udělala exemplární příklad neotesaného burana.  

Bohužel, vulgarita se ve sněmovně rozrůstá, čtvrteční Bártův zdvižený prostředníček mluví za vše. Že je Bárta člověk, který pro vulgarizmus nejde daleko, vím z dob působení u „veverek“. A mnohé jeho projevy ve sprostých slovech překonaly několikanásobně pověstnou nahrávku Kristýny Kočí. Navíc na fotce vypadá, že si zrovna šňupl koksu. Ale možná, že jenom poslanci Babákovi ukazoval, jsi jednička, případně kolik igelitek s penězi je potřeba na zvýšení volebních preferencí „ veverek“. No, koho si do čela poslaneckého klubu Věci veřejné postavily, toho tam mají…
A teď trochu z libyjského soudku. Velmi mě otrávily záběry týrání svrženého vůdce Kaddáfiho. A demokratická média se vyžívala v zobrazení podrobností. Člověk, který se na týrání Kaddáfiho podílel, byl označován za hrdinu. Média, která rozehrávají každodenní sentimentální příběhy nešťastných dětiček, babiček, pejsků a kočiček se s radostí pásly nad týráním a smrtí Kaddáfiho, jako by nešlo o smrt člověka.  Považuji za vrchol zbabělosti lynčování člověka, který už nemá sílu se bránit.
Ale podle výše uvedené logiky vulgarita a smrt jsou rozdílné podle úhlu pohledu. Pokud je vulgární kníže, jde o specifický projev vyjadřování, pokud je vulgární jiný poslanec, je to hulvát. Pokud zemře americký voják v Afghánistánu, brečí půlka světa, pokud zemře Kaddáfí, je to slavnostní okamžik. Tuhle logiku ale přijmout nehodlám, vulgarita bude vždy vulgaritou a smrt smrtí.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama