Hana Žáková

  • BPP
  • Třebíč
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2019 20:48:00

Vysvětlování problematiky radioaktivních odpadů je velmi důležité

Vysvětlování problematiky radioaktivních odpadů je velmi důležité

Zástupci MPO diskutovali se senátory o zákonu o zapojení obcí v souvislosti s přípravou projektu hlubinného úložiště radioaktivních odpadů

 Návrh zákona o zapojení dotčených obcí a jejich občanů do procesů směřujících k výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech a k povolení provozování úložiště radioaktivních odpadů. Především o tom se hovořilo na schůzce se zástupci Senátu. Konkrétně podvýboru pro energetiku a dopravu Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, která se uskutečnila na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přijetí tohoto zákona je stanoveno paragrafem 108 atomového zákona a panuje shoda, že by měl nejen zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů a stanovit rozhodovací procesy, nýbrž i podpořit vzájemnou důvěru mezi zástupci dotčených lokalit a státních orgánů.

Za podvýbor se schůzky zúčastnila jeho předsedkyně Hana Žáková a místopředseda Jiří Cieńciała, za MPO především náměstek sekce energetiky René Neděla a ředitel odboru jaderné energetiky Tomáš Ehler. Za Správu úložišť radioaktivních odpadů její ředitel Jan Prachař. Úvodem byl zástupcům Senátu představen návrh věcného záměru zákona, rozebrány jeho hlavní části a vysvětlen především právní kontext i jeho přínos oproti současnému stavu příslušné legislativy.

V diskusi senátorka Žáková zdůraznila, že obce jsou v tomto procesu klíčovým partnerem. „Komunikace s občany a vysvětlování problematiky radioaktivních odpadů co nejpřijatelnější formou, tak aby byla srozumitelná široké veřejnosti je velmi důležitá,“ uvedla Žáková s tím, že významná je i práce informačních středisek a jejich osvětových programů. Připomněla také roli senátorů v podpoře obcí a jejich aktivní zapojení do jednání, kde to bude zapotřebí. Senátor Cieńciała poté zmínil nutnost připravit jednotný plán postupu všech zainteresovaných státních institucí, aby se předcházelo nedorozuměním, což by mohlo celý proces u veřejnosti značně zkomplikovat i prodlužovat.

Na závěr bylo zmíněno připravované setkání, na které ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pozve starosty všech 53 obcí z dotčených lokalit, aby s nimi prodiskutoval návrh věcného záměru. Setkání se uskuteční v průběhu července na MPO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama