doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2014 11:23:00

Vánoční charita pro oligarchy

Vánoční charita pro oligarchy

V pátek 19.12.2014 přinesla média zprávu, že v důsledku volného pádu rublu se prezident Putin sešel s oligarchy a slíbil jim státní pomoc. Tak tomu říkám pravá solidarita po rusku: pomáhat těm, kdo mají nejvíce.

 V jednom z předchozích blogů jsem odhadoval, že Putin má strach. Má za zády podrážděné oligarchy. Ti mají svoje peníze jinde než v Rusku. Rubl ztratil polovinu své hodnoty a Rusko hospodářsky padá. Putin se ale sešel právě s těmi nejbohatšími a ujistil je o podpoře státu jejich podnikání.

Když Evropu napadla finanční krize, v centru pozornosti se ocitly malé a střední podniky, protože ty jsou páteří evropské ekonomiky, ty jsou hlavním zdrojem zaměstnanosti. Když se Rusko ocitne v hospodářské krizi, car začne uklidňovat oligarchy.

V EU v krizi nikoho nenapadlo v první řadě chránit ty nejsilnější, ale ty nejslabší. Když se totiž dostaneme o něco výš, než jsou kupecké počty, zjistíme, že ekonomika silných hospodářských celků závisí na prosperitě malých a středních entit – je to stejné jako s vyvážením portfolia rizik. Investujete všechno do jedné komodity , jedné firmy- a s ní stojíte a padáte. Když stojí Váš finanční základ na celé řadě menších, navzájem zkombinovaných investičních entitách, nemůžete prodělat. Stát je na tom podobně – když padne Škodovka –(což je takřka jediný příklad privatizace, který se povedl, protože VW je lepší vlastník než Klausovi příjemci milostí) – stát to přežije. Když se zhroutí tisíce malých firem v regionech, máme závažný problém.

To je ekonomicky rozumný a sociálně citlivý přístup. Levice, nejen ta česká, má ovšem i dnes tendenci hájit ruský oligarchický či neocaristický model vládnutí, jakoby Moskva byla stále Mekkou socialismu – viz obrana Ruska v konfliktu s Ukrajinou. Velké podniky, uhlí, ocel, banky – už nejsou pilířem státu, ale jeho vyzyvatelem a často se tak i chovají.

Existuje samozřejmě i další pohled: i prezident Putin chrání páteř svojí ekonomiky – těžební společnosti oligarchů. To znamená, že Rusko je na tom jako někdejší africké kolonie – země neschopná vytvořit přidanou hodnotu. Prostě bude bohatá tak dlouho, dokud se bude rýpat v zemi a prodávat, co tam najde. Malé a střední podniky, ekonomický základ střední třídy, zde hrají druhé housle.

Pokud je pravda, že skutečné bohatství zdravého státu plyne z bohaté střední třídy, která je i nositelkou hodnot, vzdělanosti a kultury, pak Putinovo setkání s oligarchy je nejen výpovědí o ruské ekonomice, ale i příznakem nemocného stavu a struktury ruské společnosti. A před tímto světem hodnot se míní naši nejvyšší představitelé dobrovolně sklonit?

Kéž by si to naši politikové uvědomili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama