doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2014 10:07:36

Británie se přiznala

Británie se přiznala

Británie se k tomu, že udělala chybu, když podporovala americké agrese a okupace Iráku a Afghánistánu, doznává. Militaristicky naladěné a servilností ke Spojeným státům vynikající české špičky se zatím k ničemu takovému nemají.

Jen v květnu letošního roku si násilí v Iráku podle zprávy mise OSN vyžádalo 799 obětí, z toho 603 civilistů. Kdo za tyto mrtvé v Američany »osvobozeném« a »zdemokratizovaném« Iráku nese odpovědnost? Pachatelé se obvykle hlásí až ex post. Tak, jak to nyní dělá i Velká Británie.

Po řadě veřejných kritických diskusí nyní deník The Daily Telegraph informoval, že britský Královský ústav pro obranná studia zpracoval analýzu, v níž zhodnotil účast Velké Británie ve válce Spojených států proti Iráku a Afghánistánu jako omyl, který Brity přišel na 29 miliard liber. Podle analýzy agrese a okupace Iráku napomohla k šíření terorismu, přivodila smrt nejméně 100 000 Iráčanům a přiměla na dva miliony uprchlíků k odchodu ze země.

Invaze do Iráku a přístup okupantů k iráckým sunnitům podle závěrů britské studie stojí i za nárůstem teroristických operací organizace al-Kajdá na Arabském poloostrově. Vojenské akce v jihozápadním Afghánistánu v provincii Hílmand pak podle Britů vedly k nárůstu násilí a k výraznému zvýšení místní produkce opia.

Je zřejmé, že od Spojených států se podobně kritického hodnocení těžko dočkáme. Obrovské počty civilních obětí v Iráku a Afghánistánu, miliony uprchlíků a skokový, podle OSN až sedminásobný nárůst produkce a exportu drog po dobytí Afghánistánu Američany jsou ale nesporným faktem. Stejně jako to, že obě země byly přepadem a »internacionální pomocí« USA a NATO ekonomicky zničeny.

Nyní se Británie jako silný spojenec Spojených států přiznala, že promrhala pod záminkou prosazování takzvaných euroatlantických hodnot v boji proti Iráčanům a Afgháncům desítky miliard liber s výsledkem katastrofálním.

České vlády v porovnání s USA a Británií vydaly na americké agrese a okupaci Iráku a Afghánistánu »jen pár drobných miliard korun českých«. Pro české občany ale jsou ty miliardy vyhozené vládami v čele s ODS a ČSSD na asijské války a okupace neschválené Radou bezpečnosti OSN a odporující mezinárodnímu právu citelnou ztrátou. A co horšího, republika se stala, jakkoli se k tomu na rozdíl od Britů nehlásí a média to zatajují, spoluodpovědnou za smrt desetitisíců Iráčanů a Afghánců, za to, že miliony utečenců z obou zemí žijí v nepředstavitelně těžkých podmínkách.

Opakovaně jsem v minulosti interpeloval ministry i předsedy vlád, kteří válčení USA a NATO v Asii podporovali. K jakýmkoli argumentům ale byli hluší. Ignorovali, a zvlášť exemplárně Mirek Topolánek nebo Karel Schwarzenberg, jakékoli upozornění na to, že dochází k porušování ženevských konvencí. Odmítali udělat cokoli pro to, aby se NATO a Spojené státy vrátily k dodržování mezinárodního práva.

Británie se nyní k tomu, že udělala chybu, když podporovala americké agrese a okupace Iráku a Afghánistánu, jak o tom svědčí i studie Královského ústavu pro obranná studia, doznává. Militaristicky naladěné a servilností ke Spojeným státům vynikající české špičky se zatím k ničemu takovému nemají. Republiku to přichází draho. Pověst oficiální české politické reprezentace v Evropě i ve světě je i z tohoto důvodu nevalná. Je to pověst lokajů Washingtonu a NATO.

Troufám si tvrdit, že čeští občané se musejí ve vlastním zájmu, v zájmu obnovy dobré pověsti republiky od lokajské politiky vlád a stranických špiček ODS, TOP 09, ale i ČSSD distancovat. Je nutné vrátit se k důstojné zahraniční politice, založené na respektu k mezinárodnímu právu, na odmítání silových konceptů řešení mezinárodních problémů.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

Publikováno  5. června 2014 v deníku Haló noviny
http://www.halonoviny.cz/articles/view/23417259

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama