doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2013 9:20:32

Odpovědnost k republice i lidem

Odpovědnost k republice i lidem

Severní Morava se dnes stává pro všechny kraje republiky příkladem toho, jak selhává a jak nákladný a nenasytný je český kapitalismus. Říjnové volby budou i o tom, že nějaký miliardář Bakala v posledních volbách sponzoroval ODS a TOP 09.

Severní Morava se dnes stává pro všechny kraje republiky příkladem toho, jak selhává a jak nákladný a nenasytný je český kapitalismus. Na Ostravsku a na Karvinsku se teď nežije lehce. Je tam vysoká nezaměstnanost. Chybí nové výroby a služby, které by daly šanci desetitisícům těch, co by pracovat chtěli a nemohou. A do té složité situace přichází další nepříznivá zpráva nejen pro sever Moravy, ale pro celou republiku a státní rozpočet. Poslední uhelné doly, které byly až dosud v provozu, jsou ohroženy. A spolu s nimi i pracovní místa tisíců havířů, ale i desetitisíce dalších zaměstnanců v navazujících službách a mnoha podnicích.
 
Před lety byly nejvýnosnější uhelné doly na Ostravsku zprivatizovány. Dostal se k nim za spíše symbolickou cenu dnešní miliardář Zdeněk Bakala se svou skupinou. Nádavkem tehdy dostal, opět za směšnou cenu, také 45 tisíc podnikových bytů, které patřily firmě OKD. Pro nezasvěcené připomínám, že za jeden byt zaplatil asi 40 tisíc korun.
 
Od těch dob čas pokročil, státem obdarovaný Bakala a s ním provázané firmy zamířili se svými zisky pryč z České republiky, do daňových rájů v Holandsku a na Kypru. Výnosy z těžby vysoce kvalitního koksovatelného uhlí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku přitom přinesly skupině miliardáře Bakaly podle zveřejněných odhadů nepředstavitelné výnosy v řádu desítek miliard. Také fond 45 tisíc bytů OKD, které původně Bakala přislíbil za přijatelné ceny odprodat nájemníkům, zaznamenal prudký, až neuvěřitelný růst výše nájemného. Bakalovci pak s růstem nájemného začali drze a cynicky doporučovat nájemníkům, aby si žádali o státní příspěvek na bydlení.
 
A dnes, jako by se situace a metoda »státe dej« opakovala. V dolech na severu Moravy prý se těží uhlí se ztrátou. Levněji než dokážou těžit uhlí bakalovské firmy na severní Moravě, to prý umí Američané. Než těžit na dole v Paskově, je prý dokonce levnější dovážet uhlí až ze Spojených států. A Bakalova parta, která tak levně přišla k dolům a vysála z nich své zisky, teď staví český stát před ultimátum. Na dole v Paskově přijdou o práci tisíce havířů. A pokud stát neúspěšnému soukromníkovi nepřispěje přímo nějakým finančním darem v řádu miliard, má se o havíře a škody způsobené těžbou soukromého podnikatele postarat sám.
 
Troufám si tvrdit, že říjnové předčasné volby budou letos nejen o obecné odpovědnosti stran a politiků za výkon vládní moci a za správu České republiky. Říjnové volby budou i o tom, že nějaký miliardář Bakala v posledních volbách sponzoroval desítkami milionů Nečasovu a Němcové stranu ODS, Schwarzenbergovu a Kalouskovu TOP 09 a Bártovy a Johnovy Věci veřejné. A že dnes staví český stát do role »beránku, otřes se« a nechce nést odpovědnost za to, k čemu jeho podnikání s uhlím vede.
 
Jak dlouho ještě v České republice bude běžné, že národní majetek se rozdává pod záminkou privatizace doslova zadarmo, za hubičku, zisky odtékají do daňových rájů a náklady a škody soukromého podnikání rychlokvašených miliardářů, kteří si nahrabou, má platit státní rozpočet a zaměstnanci a řadoví občané? Ten penězovod od státu a občanů k novodobým miliardářům a do daňových rájů je nutné změnit. Nová vláda by měla projevit více odpovědnosti k republice a lidem, než to předváděla sponzorskými dary miliardáře Bakaly financovaná ODS a partaj pánů Kalouska a Schwarzenberga. Ano, v blížících se volbách by si občané měli konečně uvědomit ono známé: Včasná prozíravost je mnohem lepší než pozdní lítost.

                                                                                                                   Miroslav Grebeníček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama