doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2014 8:54:04

Parlamentní tahanice o kyblíček

Parlamentní tahanice o kyblíček

Na nedemokratický styl, na nekulturnost jednání starých matadorů, leckdy střídajících funkce, ale i strany jako ponožky, ať už jsou nyní ve sněmovně za ČSSD, ODS a TOP 09 nebo za ANO, doplácí republika.

 Předseda ODS Petr Fiala učinil v horkém létě objev. Oznámil prostřednictvím médií, že „pravidla jsou důležitá všude, bez nich by společnost nemohla fungovat“, a postěžoval si v souvislosti se zmatečným schvalováním daně na pohonné hmoty na adresu ČSSD a současné vládní koalice, že „hra bez pravidel ničí českou demokracii“
Definiční výrok o ničení demokracie ale především sedí jak šitý na míru na stranu modrého ptáka. Byla to ona, která přivedla český stát do první ligy korupce a která demokratickou správu a řádnou kontrolu věcí veřejných nahrazovala kmotrovským systémem a beztrestností mafií.
Pozdnímu prozření předsedy ODS a jeho kritice nedemokratického jednání koalice ČSSD, ANO a lidovců hodně ubírá na důvěryhodnosti to, jakým způsobem se sama ODS ve sněmovně i nyní chová. Troufám si ale také tvrdit, že v Poslanecké sněmovně s novou vládní koalicí nepřišla, pokud jde o styl jednání, a v tom má P. Fiala pravdu, podstatná změna k lepšímu. Ke škodě občanů dál namísto efektivní práce pokračují zástupné tahanice, zlomyslné schválnosti a pokusy koalice vystačit si sama se sebou a vyhýbat se věcné širší diskusi o skutečných problémech republiky a občanů.
Nechuť k demokratické diskusi s opozicí, arogance a vrchnostenské přezírání a paušální odmítání opozičních návrhů, jevy tak typické pro dřívější koalice vedené ODS, se nyní projevují u zástupců ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Také ODS a TOP 09 ale na nízké efektivitě práce současné sněmovny mají nyní svůj lví podíl. Po loňské volební porážce a ztrátě svých pozic a vlivu stále ještě překvapeně přešlapují. Utápějí se v nevěcných obstrukcích a v podání svých předních figur, zejména Z. Stanjury a M. Kalouska, v zahořklých, někdy i velmi nekulturních projevech plných překvapení nad tím, že se k nim nová koalice chová podobně, jako se až dosud chovali jen oni.
V době nadvlády pravicových koalic v čele s ODS si sociální demokraté oprávněně stěžovali, že koalice „válcuje opozici“. Tedy že ODS a TOP 09 se svými přílepky z postupně se rozkládajících Věcí veřejných odmítali vše, co navrhovala opozice, a vyhýbali se demokratické diskusi a kontrole. Dnes však jim ČSSD spolu s ANO a lidovci oplácí podobným.
Na nedemokratický styl, na nekulturnost jednání starých matadorů, leckdy střídajících funkce, ale i strany jako ponožky, ať už jsou nyní ve sněmovně za ČSSD, ODS a TOP 09 nebo za ANO, doplácí republika. Sliby ČSSD a ANO o změně stylu tak vyznívají do prázdna. A zdiskreditovanou ODS a TOP 09 ani opoziční lavice k lepší politické kultuře a upřímnějšímu zájmu o občany, jak se ukazuje, nepřivedly. Bez ohledu na potřeby občanů se ti všichni jsou schopni tahat o kyblíček stranické prestiže, vyrábět pseudoproblémy a rozkopávat si bábovičky. A to je pro občany hodně, hodně špatné.
        Miroslav Grebeníček

publikováno 9.8.2014 v deníku Haló noviny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama