doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2014 22:59:11

Žijeme v rozbouřeném čase

Žijeme v rozbouřeném čase

Čas předvánoční a vánoční vybízí k zamyšlení. A je hodně věcí, které by bylo vhodné dnes, právě dnes, připomenout.

Ano, téměř každý člověk se právě o vánočních svátcích poohlíží zpět. Vzpomíná na sliby, naděje i předsevzetí, pohlíží na své děti, vnuky a přemýšlí, co je asi potká. I jejich očima se bezděky díváme na náš každodenní svět.

Jsme nepochybně o poznání vnímavější ke svému okolí. Více než kdy jindy se v člověku, jehož srdce neokoralo, rozezvučí struny zvláštního soucítění s lidmi, kteří žijí kolem nás a v nás. Dokáže se trápit jejich starostmi, sdílet radosti ze střípků drobného štěstí, podat ruku všem, kdo potřebují povzbuzení.

Lidé, spojení skutečným sociálním cítěním, mívají k sobě bytostně blízko. V solidaritě, v pomoci jiným nacházejí podstatu sama sebe.

Sotva se můžeme domluvit s těmi, pro něž je smyslem života plná peněženka a rychlý, snadno nabytý zisk. Plni moralistních soudů odvracejí tvář před rozšiřující se chudobou statisíců rodin, před lidmi, kteří ne vlastní vinou už ztratili nebo ztratí práci.

Skutečností zůstává, že sociální otázky vystupují do popředí daleko silněji než dříve a že parlament přijal jen mizivé množství zákonů, které prospívají neprivilegovaným občanům naší země.

Ano, i to jsou Vánoce. A já si přeji, aby byly klidné, aby na vánočním stole byla prostřena láska a porozumění. Aby byly signálem, rázným krokem k tomu, že Česká republika bude žít v klidu a míru, že v ní bude konečně více šťastných než nešťastných obyvatel.

Jsou okamžiky, kdy se člověk brání velkým slovům. Lidé, kteří mě znají, vědí, že jsem slovy nikdy nežongloval. Ale jedno bych chtěl přece jenom ještě říct.

Žijeme v rozbouřeném čase. Mnohé z jistot se rozpadají. Člověk by měl ovšem hledat nejen ty nové, ale nevzdávat se ani těch minulých.

Houževnatost, statečnost, smysl pro spravedlnost, umění prosazovat návrhy prospívající lidem práce představuje v této pohnuté době nesamozřejmý dar pod letošními vánočními stromky.

Budou to letos opravdu zvláštní svátky. Právě proto bych vám chtěl upřímně popřát, abyste je prožili v klidu a míru. Abyste byli zdraví, šťastní a spokojení.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

publikováno dne 23.12.2014 v deníku Haló noviny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama