doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2015 10:33:27 - Adolf Morer

dotaz

Dobrý den. Pane Grebeníčku chtěl bych se zeptat. Proč jsou komunisté málo průbojní a změní se to? Dík.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2015 19:13:00 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

Komunistická strana byla po více než dvě desetiletí vystavena neuvěřitelnému tlaku české pravice a s ní spojených médií. Ne snad proto, že by se chovala méně demokraticky a méně odpovědně vůči občanům a zájmům republiky než strany pravice a středová ČSSD, ale právě naopak. Proti KSČM byly pořádány nekonečné mediální a politické kampaně právě proto, že požadovala demokratičtější, sociálně citlivější vládnutí, odsuzovala rozkrádání veřejného majetku, okrádání občanů skupinami vyvolených a odmítala se začlenit do korupčního prostředí a kšeftů ostatních politických stran. Ostatně nejen KSČM, ale každá politická a společenská alternativa, aktivita, každý, kdo nechtěl nadšeně podporovat klausovské koncepty legitimizace špinavých peněz, drancování a výprodeje republiky skupinami kmotrů a sponzorů ODS a dalších stran pravice, se dostal pod tento tlak. Nebylo jednoduché obstát a vydržet, ale KSČM se to podařilo. Byla a je silným politickým subjektem, který důsledně prosazuje hodnoty sociální spravedlnosti, mezilidské solidarity, veřejné kontroly moci, ale dlouhodobě také mírovou politiku. V situaci, kdy řada českých vlád včetně těch s účastí sociálních demokratů se nechala zatáhnout do podpory agresí, válek a okupací podněcovaných a prováděných Spojenými státy a některými dalšími členskými zeměmi NATO, komunisté kladli odpor militaristickým sklonům vlád a upozorňovali na hrozící rizika a důsledky.  
Plně ale souhlasím s tím, že by KSČM měla být dnes ofenzívnější, protože stav republiky, to, co se děje, přesahuje všechny meze. Na každém kroku je nutné podrobovat kritice korupční a asociální styl výkonu moci, absenci účinné kontroly a účinného postihu množství podvodných a kriminálních aktivit, které ohrožují většinu občanů. Na jedné straně  je zde  přes půl milionu  nezaměstnaných a rozrůstá se milionová armáda chudých a na straně druhé nadále pokračují mnohamiliardové daňové úniky, podvody, rostou majetky a konta, které pocházejí z velké hospodářské kriminality a systému korupce a rozkrádání veřejného majetku a veřejných zakázek. A je příznačné, že i současná vládní koalice už přes rok odmítá návrhy KSČM na urychlené přijetí tolik potřebného zákona o prokazování původu velkých majetků a jejich řádného danění.
Je nutné nabízet a předkládat racionální alternativy, přijatelná východiska k překonání dnešního systému a režimu, který namísto demokracie a spolupráce prosazuje diktaturu majetku, peněz a korupčních vlivů. Občané jsou formálně podle Ústavy zdrojem moci, ale fakticky vládnou skupiny, které ve volebních kampaních nalijí stamiliony do volební reklamy a nakoupí si politiky schopné vždy hned po volbách zapomenout na sliby dané občanům. V důsledku dneska máme silně asociální režim, ve kterém se slabí spravedlnosti nedovolají a ve kterém takzvané majetkové a mocenské elity namísto poctivých podnikatelských aktivit převážně spekulují a přerozdělují výsledky  práce většiny občanů ve prospěch nejbohatších skupin a jejich zahraničních partnerů a protektorů. Vidíme, jak se pro zisky sloužící menšině promrhávají a ohrožují přírodní zdroje republiky a jak vlády posluhují zájmům svých kmotrů, nadnárodních společností a jak poklonkují eurobyrokratům a zatahují republiku do válečných dobrodružství NATO. V tomto systému by měl kritický hlas komunistů zaznívat ofenzivněji.