ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2012 15:12:24

Nejlepší kartou ve veřejné dopravě je Plzeňská karta!

Nejlepší kartou ve veřejné dopravě je Plzeňská karta!

Nejlepší kartou ve veřejné dopravě je Plzeňská karta! Tento výsledek přinesl 5. ročník unikátní studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou tradičně zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Studie se v první části letošního projektu zaměřila na hodnocení systému veřejné dopravy ve všech 14 krajích a jejich krajských městech.

Integrovaný dopravní systém v Plzeňském kraji fungoval do letošního roku pouze v krajském městě a jeho okolí. Na začátku dubna došlo k jeho značnému rozšíření. Nyní zahrnuje na 196 obcí, které obývá nadpoloviční počet obyvatel kraje.   

V Plzeňském kraji se celkem podílí na systému veřejné dopravy 106 autobusových a 10 železničních linek. Její organizátor, společnost POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy), aktuálně zkouší takzvané autobusy na zavolání, které vyjedou jen pokud cestující telefonicky avizují svůj zájem. „V Plzeňském kraji jsme se setkali s novými možnostmi platby. Dopravní podnik zde zasáhl velmi netradičním způsobem, když zrušil veškeré jízdenkové automaty na území kraje. Nicméně, papírové jízdenky stále nabízejí smluvní prodejci. Ve vozech PMDP je také možné cestovat na speciální mobilní jízdenku, kterou nabízí Telefónica O2. Dále je v nabídce kraje také klasická SMS jízdenka,“ prohlásil o způsobu prodeje jízdenek v Plzeňském kraji Milan Damborský, zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd VŠE a odborný asistent Katedry regionálních studií Vysoké školy ekonomické, vedoucí zpracovatelského týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.

Cena Plzeňské karty, která nemá v počtu nabízených funkcí v České republice konkurenci, je pouhých 170 korun.

Je pro nás, Plzeň a Plzeňský kraj velkým potěšením, že Vysoká škola ekonomická v Praze vyhodnotila naši Plzeňskou kartu jako nejkomplexnější“ říká ředitelka společnosti POVED Zdeňka Kmochová a dodává: „Plzeňská karta byla oceněna jako nejkompletnější karta, která slouží cestujícím nejen pro odbavení, ale také pro platby v jiných oblastech než je doprava. V Plzni slouží například k hrazení vstupného do veřejného bazénu nebo do Zoologické zahrady, ale i do několika restaurací a podobně. U řady subjektů slouží i jako bonusový program, tj. lidé, kteří prostřednictvím této karty nakupují, mají možnost čerpaní bonusů“.

"Do systému Integrované dopravy je v Plzeňském kraji zapojeno již 194 obcí, pět autobusových dopravců a České dráhy. Nyní je dostupný pro téměř 2/3 rezidentů, tedy pro 340 000 obyvatel regionu. To je asi čtyřnásobné rozšíření oproti předešlému roku. Jednotný systém pro ně znamená především jeden jízdní doklad a výrazně levnější jízdné," říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

První etapa projektu Integrované dopravy Plzeňského kraje stála 12 milionů korun a byla z 85 procent financována z fondů Evropské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama