ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2014 9:48:13

Kladno si připomnělo básníka Jiřího Koláře

 Kladno si připomnělo básníka Jiřího Koláře

Ve středu 24. září by se dožil 100 let básník Jiří Kolář. Při této příležitosti byla v Kladně na místě jeho působení z iniciativy města a kladenské Středočeské vědecké knihovny odhalena pamětní deska.

„Jsem rád, že mohu být při odhalování pamětní desky významného českého básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. V Kladně prožil značnou část svého života. A také jsem rád, že jeho jméno nezůstává jen pojmem na pamětní desce, ale má i obsah, který se stává součástí našeho kulturního dědictví. Ostatně, to je možné vidět v naší knihovně, kde má tento člen Skupiny 42 svoji výstavu.“ uvedl středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce zúčastnil.

 Jiřího Koláře připomíná i výstava v Malé galerii Středočeské vědecké knihovny v Kladně, která se zaměřuje na kladenské období jeho života – „Hráno na harfu komínů – Jiří Kolář a Kladno (1925-1945)“. Rodák z Protivína pobýval v Kladně v letech 1925 až 1945. Chodil ve městě do školy, vyučil se truhlářem, byl zaměstnán v družstvu Včela. Ve 30. letech, kdy vznikaly jeho první básně, se zapojil do kladenského společenského a kulturního dění.

 Výstava vznikla v rámci programu rozvoje regionální spolupráce krajů a ústavů AV ČR jako společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR a Středočeské vědecké knihovny v Kladně, příspěvkové organizace kraje. Ve středu na výstavu navazovala i přednáška o životě a díle Jiřího Koláře v podání literárního historika Jakuba Říhy. Výstava skončí 7. října 2014.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama