ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2014 13:54:05

Hejtman a krajští odborníci na zdravotnictví jednali s nejvyšším vedením VZP ČR

Hejtman a krajští odborníci na zdravotnictví jednali s nejvyšším vedením VZP ČR

O financování zdravotní péče v krajských nemocnicích a o problémech, které trápí klienty nemocnic a lékaře ve středních Čechách hovořil hejtman Miloš Petera s ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) České republiky Zdeňkem Kabátkem.

Na jednání, které se uskutečnilo z iniciativy hejtmana kraje Vysočina a předsedy Správní rady VZP ČR Jiřího Běhounka na Krajském úřadu Středočeského kraje (KÚSK) v úterý 12. srpna 2014, Středočeský kraj dále reprezentovali radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová, vedoucí odboru zdravotnictví KÚSK Pavel Kubíček a předseda Výboru pro zdravotnictví Středočeského kraje a ředitel Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada.

„Velmi oceňuji vstřícný přístup VZP ke středočeskému zdravotnictví. A to jak ředitele Kabátka, tak i středočeského regionálního vedení naší největší zdravotní pojišťovny. Přístup VZP k vedení kraje se v poslední době velmi zlepšil, což se pozitivně projevilo i v hospodaření našich oblastních nemocnic. Středočeský kraj v uplynulých letech investoval mnoho miliard korun do zlepšení prostředí a vybavení ve svých oblastních nemocnicích. V minulosti jsme také museli doplácet ztráty vzniklé v hospodaření krajských nemocnic. Letos se jejich hospodářské výsledky zlepšily, což souvisí i se změnou úhradové vyhlášky a zvýšením plateb od VZP za poskytovanou zdravotní péči,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

Radní pro oblast zdravotnictví Středočeského kraje Jiřina Fialová upozornila na jeden z problémů, který se projevuje zejména v jižní části středních Čech. Tím je nedostatek pediatrů. „V mnoha menších obcích se nedostatek dětských a dorostových lékařů velmi silně projevuje a tato péče je čím dál hůře dostupná. Lidé musí často spoléhat na naše krajské nemocnice,“ poukázala radní Jiřina Fialová. 

Předseda Výboru pro zdravotnictví Středočeského kraje a ředitel Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada připomněl, že platby od VZP za stejné výkony jsou v jednotlivých zdravotnických zařízeních jsou často odlišné a požadoval jejich sjednocení. „Tím se zlepší konkurenční prostředí, které i ve zdravotnictví funguje,“ řekl Stanislav Holobrada. Hejtman a předseda Správní rady VZP Jiří Běhounek na to odpověděl, že jedním z cílů správní rady je přiblížit výši úhrad od VZP za jednotlivé výkony na stejnou úroveň výkonům ve všech nemocnicích. „Současně je také třeba vypracovat mapu dostupnosti poskytované zdravotnické péče v jednotlivých oborech až na úroveň v každém okrese,“ doplnil Jiří Běhounek.

V další části setkání s ředitelem a předsedou správní rady VZP ČR hovořil hejtman  Miloš Petera a krajští odborníci na zdravotnictví například o problému přesčasové práce lékařů v nemocnicích. Diskutovali také o problematice poskytování lékařské služby první pomoci a lékařských praxí v malých venkovských obvodech. Vedení kraje se shodlo s představiteli VZP na tom, že v zájmu udržení těchto služeb je nutné tyto oblasti nějakým způsobem podpořit.

„Jsem rád, že komunikace s vedením VZP probíhá a děkuji vedení této největší a nejdůležitější zdravotní pojišťovny za to, že s námi jedná a bere kraje jako své významné partnery. Je mnoho problémů, které trápí naše zdravotnictví. Ale jsem přesvědčen, že společně je můžeme trpělivou prací vyřešit,“ řekl závěrem hejtman Miloš Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama