ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2015 9:32:16

Kraj pomůže ochránit tři přírodní památky půlmilionem korun

Kraj pomůže ochránit tři přírodní památky půlmilionem korun

Středočeský kraj vydá půl milionu korun na ochranu a péči o tři středočeské přírodní památky.

Rada kraje toto rozhodnutí schválila v pondělí 1. června 2015. Konkrétně se jedná o zajištění péče o přírodní památku vrch Chotuc v ceně 97 tisíc korun, přírodní památku vrch Kuchyňka v ceně 57 tisíc korun a Velký Raputovský rybník, na péči o nějž půjde 344 tisíc korun.

„Podle zákona jsme povinni zajistit péči o maloplošná, zvláště chráněná území v kategorii přírodní památka a přírodní rezervace mimo území chráněných krajinných oblastí, národních parků a vojenských újezdů. S ohledem na zájem projevený vlastníky nemovitostí v uvedených přírodních památkách chceme uzavřít dohody o zajištění péče o tato území s městysem Křinec a obcemi Brázdim a Hvožďany jakožto vlastníky těchto nemovitostí,“ vysvětlil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Chotuc je tzv. svědecký vrch, který se tyčí zhruba jeden kilometr  od obce Křinec na Nymbursku. „Jde o významnou přírodní památku a nepřehlédnutelnou dominantu celého okolí, mj. lokalitu výskytu chráněného vstavače nachového,“ vysvětlil náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD). Kuchyňka je přírodní památka na stejnojmenném vrchu s nejvyšší nadmořskou výškou  242 metrů. V období druhohor byla Kuchyňka ostrovem s typicky vyvinutou příbojovou zónou. Pozůstatkem po mořském období jsou zkameněliny, nacházející se na celé Kuchyňce. Přírodní památku Velký Raputovský rybník tvoří rybníky Raputovský a Leletický s přilehlými loukami a pískovnou. Nachází se na katastrálních územích Leletice a Vacíkov a má rozlohu 12,03 hektaru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama