ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2013 16:07:32

Nová koncepce podpory středočeských knihoven umožní větší výběr knih

Nová koncepce podpory středočeských knihoven umožní větší výběr knih

Středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek dnes představil novinářům ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně novou koncepci podpory knihoven z krajského rozpočtu, kterou v pondělí 16. prosince 2013 schválila Rada kraje.

Původní platila od roku 2005 a byla už nevyhovující. Jde tak o další změnu v rámci regionálního fungování knihoven, která reaguje na současné potřeby a trendy.

První změna v rámci regionálního fungování knihoven byla schválena již při projednávání krajského rozpočtu na příští rok, kdy kraj vyčlenil na regionální funkce knihoven 10 milionů korun. Peníze dostanou pověřené knihovny na začátku příštího roku. „Dosavadní koncepce řešila pouze nákup a distribuci knih, v nové se již zabýváme celou správou obstaraných knih, od nákupu, evidence, distribuce, ošetřování až po vyřazení a také, jaký poměr celkové dotace by měl být vyhrazen právě na nákup výměnného fondu,“ vysvětlil radní Zdeněk Štefek.

Čtenáři tak dosáhnou na tituly, které by si malé obecní knihovny nemohly dovolit. Za poslední roky nebylo možné kvůli malé finanční podpoře do knižního fondu přidávat nové knihy. To se právě navýšením letošního rozpočtu změnilo, na nákup knížek do fondu jsou nyní vyhrazeny 3 miliony korun.

Ve Středočeském kraji plní funkci ústřední krajské knihovny a metodického a poradenského centra knihoven Středočeská vědecká knihovna v Kladně. Ve spolupráci se Středočeským krajem a s pověřenými knihovnami (Městská knihovna Benešov, Městská knihovna Kutná Hora, Knihovna města Mladá Boleslav a Knihovna Jana Drdy Příbram) zajišťuje plnění regionálních funkcí knihoven. Ve Středočeském kraji funguje celkem 822 knihoven, z toho 719 neprofesionálních.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama