ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2014 16:33:42

Památník Jiřího z Poděbrad se dočká po 50 letech rekonstrukce

Památník Jiřího z Poděbrad se dočká po 50 letech rekonstrukce

Rada Středočeského kraje dne 10. března 2014 schválila záměr oprav a vybudování nové expozice v Památníku krále Jiřího z Poděbrad na zámku v Poděbradech.

Ta stávající pochází z roku 1964 a od té doby se prováděly pouze drobné úpravy. „Nyní se naskytla významná příležitost k rekonstrukci - oslavy 550. výročí mírových snah krále Jiřího z Poděbrad,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. Na rekonstrukci památníku se dohodlo Polabské muzeum s Univerzitou Karlovou, která je vlastníkem poděbradského zámku.

„Středočeský kraj na opravy vyčlenil 3 miliony korun, Univerzita Karlova přispěje částkou ve výši 200 000 korun na elektroinstalaci. Opravené výstavní prostory by tak mohly být k dispozici už 23. dubna 2014,“ informoval středočeský hejtman Josef Řihák.

Nová expozice se tak stane jednou z dominant plánovaných oslav. „Prezentovány budou dějinné události související s českým králem Jiřím z Poděbrad, jeho mírovými snahami a životem ve středověku na Poděbradsku,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Součástí rekonstrukce bude i obnova fragmentů unikátních gotických výmaleb z poloviny 15. století, které byly objeveny při rekonstrukci bývalé hradní kaple v letech 1923 – 1928.

Oslavy 550 let, které uplynuly od mírové mise Jiřího z Poděbrad, byly už zahájeny počátkem března výstavou originálu mírové spojenecké smlouvy z roku 1464 mezi českým králem Jiřím z Poděbrad a francouzským králem Ludvíkem XI. v Polabském muzeu v Poděbradech.

Slavnosti budou pokračovat koncem dubna, kdy se 23. dubna budou na druhém nádvoří zámku k vidění rytířské turnaje. Od 16. do 18. května přijedou do Poděbrad významní představitelé státu. Centrum lázeňského města zaplní středověké trhy. V září pak Poděbrady budou hostit Mezinárodní vědeckou konferenci o projektu Jiřího z Poděbrad.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama