ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2014 16:51:11

Rada vyhlásila nová chráněná území Minartice a Úpor – Černínovsko

Rada vyhlásila nová chráněná území Minartice a Úpor – Černínovsko

Rada Středočeského kraje odsouhlasila na svém jednání dne 31. března 2014 vznik přírodních památek Minartice na Benešovsku a Úpor – Černínovsko na Mělnicku. Vyhlášení proběhlo za finanční podpory v rámci Operačního programu životního prostředí.

„Nové chráněné území Minartice má rozlohu přibližně 2,5 hektarů a nachází se v katastrech obcí Minartice a Bezmíř na Benešovsku. Důvodem ochrany tohoto území je výskyt populace kuňky obecné,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Dalším vyhlášeným chráněným územím je lokalita Úpor – Černínovsko na katastrálních územích obcí Tišice, Libiš, Obříství, Tuhaň, Kly, Úpor, Hořín a Mělník.  Důvodem ochrany jsou společenstva rostlin nížin horského až alpínského stupně, nivní louky, lužní lesy s řadou vzácných a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

„Obě území budou zvláště chráněná. K vyhlášení dojde po 15 dnech od zveřejnění ve Věstníku předpisů kraje,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Ve Středočeském kraji je v současné době vyhlášeno celkem 197 zvláště chráněných území v kategorii přírodní památka nebo přírodní rezervace, které spadají pod kraj. Rozloha těchto území je cca 5 000 hektarů. V roce 2013 rada vyhlásila celkem 26 zvláště chráněných území.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama