Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2016 20:08:11 - theman

Třídní boj

Dobrý den pane poslanče ! Jak se současná KSČM staví k otázkám třídního boje.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.05.2016 22:09:21 - Ing. Jiří Dolejš

Netřeba se tohoto pojmu bát. Jistě nedá práci nalistovat v jakékoliv učebnici sociologie, že společnost lze formálně členit do různých částí, zájmových skupin, stavů kast či vrstev. Už v 19. století se v této souvislosti objevuje i pojem sociálních tříd, tedy skupiny, která má ve společnosti určité relativně stejnorodé postavení, dané především způsobem obživy nebo mírou bohatství. S nerovnými životními možnostmi a podmínkami souvisí rozpornost zájmů těchto skupin. Jde tedy o určitou teoretickou abstrakci, která se i dnes užívá k funkční analýze základní struktury společnosti. 

Existují také nejrůznější definice tříd (akcentují aspekty hierarchické, sociální či politekonomické). V marxistické tradici jde hlavně o ty kritéria politekonomická.  Co je objektivní, je konfliktnost jejich zájmů bez ohledu na stupeň vývoje a příslušnost k různým kulturám. Zápas různých tříd tedy není něčím výmyslem, ale je objektivním odrazem společenských rozporů.  Jak se vyvíjejí tyto rozpory tak se vyvíjí i způsob jejich řešení. Směrem k civilizovanějším a demokratickým postupům. Objektivní změna třídní struktury samozřejmě souvisí se změnami podmínek ze kterých vznikly.