Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.06.2016 11:14:44 - Vítězsalv M.

Odvolání senátorky Sykové

Není problém v tom, že na výzkum léků a léčbu jde hrozně málo peněz? Pořád slyšíme, jak nějaké léky chybí, protože se je třeba nevyplatí vyvíjet

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2016 12:47:25 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Vážený pane Vítězslave M.,

výzkum kolem nových léků je velmi  nákladný a v ČR probíhá jen výjimečně anebo jde o jisté náhody….Tyto výzkumy jsou vázány na velké západní země, které jsou v těchto výzkumech zaběhnuté a mají dostatek financí. Takový výzkum by u nás mohl podporovat třeba pan Bakala, např. namísto butiků v Pařížské ulici v Praze …

Jsme napojeni na různé zahraniční farmaceutické firmy, jejichž výrobky se musí registrovat na SÚKLu. ČR byla v nedávné minulosti jedinou postkomunistickou zemí, která měla registrováno přes 10 tisíc léků.., což je dle mého soudu zbytečný nadbytek. Přitom jde o léčiva, která jsou jednak originály ( jsou relativně drahé), ale po uplynutí patentního období jsou vyráběny jejich kopie, tzv.generika, která jsou levnější. Poněvadž je výrobců generik  více, jejich produkty se stejnou účinnou látkou, ale s jinými vehikuly, figurují pod jiným firemním názvem.

Z těchto důvodů, ale i z důvodů jiných, také podstatných, by měl mít nemocný vždy u sebe Zdravotní knížku se zápisem léků, které aktuálně užívá. Tím by se odstranila mnohá nedopatření, která se vyskytují v případech, že nemocný užívá léků mnoho ( do 5-6 druhů jde o „léčbu“, při stoupajících počtech druhů léků jde o nebezpečnou „otravu“…..). Nežádoucí účinky, zejména vzniklé kombinací mnoha nevhodných  léků, s kumulací jejich nežádoucích účinků, anebo jejich  interakcemi, je na 4.místě v příčinách smrti dle údajů ve světové literatuře….

Taková registrace užívaných léků u jednotlivých nemocných, zavedená malou zdrav.pojišťovnou na Slovensku, vedla k úspoře třetiny nákladů na zdravotní péči !!!!  Hlavně však šetří lidské životy.

Z mého podnětu byla vytištěna v Plzni Zdravotní knížka, o kterou mají zájem hlavně senioři. Je v jejich vlastnictví a v jejich zájmu, aby ji nosili při sobě, zvláště pak k jakémukoliv lékaři, u kterého jsou v péči. Ti všichni pak vědí, co jim mohou předepsat. Pak by totiž mohlo dojít i k tomu, že by praktický lékař byl oprávněn předepisovat všechny léky, které indikovali i jeho kolegové – specialisté.

Na nedávném semináři „Léky s rozumem“ v Senátu PČR se tato potřeba znovu vyjevila, ale je opět spoléháno na elektronické propojení všech zdrav.zařízení v ČR. Tím by se sjednotilo vedení dokumentace jednotlivého pacienta u všech lékařů, zapojených  v praxi. Pacient však nebude mít v ruce nic….Ale i to by šlo zařídit, jen by se muselo chtít !!!

S díky za důvěru a s pozdravem                    Milada Emmerová