Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.06.2016 11:15:15 - Vítězsalv M.

kauza

Není problém v tom, že na výzkum léků a léčbu jde hrozně málo peněz? Pořád slyšíme, jak nějaké léky chybí, protože se je třeba nevyplatí vyvíjet

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2016 9:47:44 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Vývoj léčivých přípravků a moderních terapií je nesmírně časově i finančně náročný. Jedním z důvodů je vysoká míra právní a administrativní regulace s tím spojená. Je samozřejmě zcela nezbytné, aby byla zajištěna co nejvyšší míra ochrany pacientů před neověřenými metodami léčby. Na druhou stranu, každý další požadavek, který je nutné splnit, aby bylo možné hradit léčbu ze zdravotního pojištění, zvyšuje obrovské náklady, které je nutné vynaložit, než je možné novou léčbu začít používat. Výše investic se často pohybuje v řádu desítek až stovek milionů eur. Vývoj přitom může trvat až deset let a někdy i déle, přičemž mnohdy není vůbec jisté, že se nakonec podaří dosáhnout registrace léku a jeho praktického využití. Váš postřeh, že se léky téměř „nevyplatí vyvíjet“, tak bohužel není daleko od pravdy. Mohou si to dovolit pouze nadnárodní farmaceutické firmy.

Pokud nebudou zavedeny nové nástroje financování z veřejných zdrojů a nebude zjednodušena regulace, bude výzkum a vývoj moderních léčiv a terapií stagnovat, nebo se fakticky zcela zastaví. Myslím si proto, že by se také měl hledat způsob jak vytvořit mechanismus transparentní spoluúčasti pacientů na experimentální léčbě. Podle mého názoru by to v žádném případě neznamenalo porušení principu bezplatné zdravotní péče. Experimentální léčba není hrazena ze systému veřejného zdravotnictví.

Finanční spoluúčast pacientů na experimentální léčbě by naopak podpořila rychlejší přenos výzkumných poznatků do klinické praxe a přispěla tak k tomu, aby systém veřejného zdravotnictví nezaostával za vědeckým pokrokem. Mnoho pacientů se na experimentální léčbě finančně podílí již nyní, ale většinou se tak děje v zahraničí. Léčba je desetinásobně dražší, než by mohla být u nás, provádí se často v komerčních zdravotnických zařízeních pochybné kvality. Žádný skutečný zastánce principu bezplatného zdravotnictví proto nemůže tvrdit, že je současný stav lepší.