Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.06.2016 17:32:58 - Fíkus

Paní senátorko,

distancovala se od vašeho počínání i nemocnice MOTOL. Vaše zdůvodňování, proč pacienti platili, je tak pro druhou třídu základní školy. Jste opravdu přesvědčena, že máte právo nadále být senátorkou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2016 9:54:58 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

S ohledem na intenzitu mediální kampaně, kterou zahájila reportáž České televize, by to nebylo nijak překvapivé, ale nevím o tom, že by se ode mne FN Motol distancovala. To, že se FN Motol snaží hájit své jméno je správné, ale já nejsem její zaměstnanec. Byli to lékaři právě z této nemocnice, kteří pacientům experimentální léčbu poskytli. Přes velmi nevybíravé osočování těchto lékařů i mne osobně nicméně zatím nikdo neprokázal, že by skutečně došlo k něčemu protizákonnému. Myslím, že to jen dokazuje, jaká byla vlastně prvotní příčina celé kausy – nedostatek informací, nepochopení, animozita, profesionální rivalita a senzacechtivost.

Pokud jde o tzv. placení, znovu trpělivě opakuji, že se ve skutečnosti jednalo o příspěvek na výzkum formou daru. Podrobněji se k tomu vyjadřuji na svých webových stránkách a také na svém profilu na stránkách Parlamentních listů. Pokud Vám připadá mé vysvětlení příliš jednoduché, může to být proto, že celý příběh je v zásadě triviální. Média jej – ať již účelově či z pohodlnosti – orámovala zkratkou „vědecký tým vedený prof. Sykovou se obohacoval na umírajících pacientech“.

Skutečnost? Navrhla jsem klinickou studii nového typu léčby nevyléčitelného neurodegenerativního onemocnění a založila jsem spolek na podporu výzkumu terapií využívajících kmenových buněk. Spolek podpořil podání kmenových buněk některým pacientům. Do spolku jsem sama nemalými finančními dary přispěla, nikdy jsem se žádným způsobem neobohatila. Jak klinickou studii, tak podávání buněk realizovali na mě nezávislé osoby, nikoli já nebo členové mého vědeckého týmu. Ani nikdo z nich se nijak neobohatil, jenže negativní zprávy se lépe prodávají…

Jak jsem již uvedla v předchozích odpovědích, bylo mi pacientů líto a věděla jsem, že jim naše – i když nevyzkoušená – léčba může zpomalit průběh choroby. Řídila jsem se Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, která jasně říká: „Zájmy a blaho lidské bytosti jsou nadřazeny zájmům společnosti nebo vědy“.

Z toho, že jsem byla přinucena vzdát se své funkce v Radě pro výzkum, vývoj a inovace a svého místa ředitelky ÚEM AV ČR, ještě nevyplývá, že bych se měla vzdát i svého mandátu v Senátu PČR. Ten s kauzou nijak nesouvisí. Od svého zvolení se mu věnuji s maximálním nasazením a budu v tom pokračovat až do jeho řádného konce v roce 2018. Pokud bychom připustili, že je možné členy parlamentu přinutit k odchodu pouhým osočováním ve sdělovacích prostředcích, museli bychom se vzdát myšlenky na demokratizaci naší společnosti.