Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2016 12:12:33 - Vizionář

Éra neo stavovské moci na obzoru ?

Vytváří se dojem, že je fungování složek PČR závislé na elitách. Bez elit prý nemůže dobře fungovat. Není to hrubá lež ? Kauzy šetřli jednotlivý policisté, ne manažeři z vysokého managmentu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2016 17:31:16 - Ing. Jiří Dolejš

Policie ČR má hierarchickou, vojensky řízenou strukturu a i když se musí ctít principy trestního řízení, je jasné že elitní útvary jako je protikorupční policie a útvar pro boj s organizovaným zločinem nutně pracují se speciálními kauzami, kde jde o citlivé informace, často zpravodajského charakteru. Určitě nepomáhá pokud zde dochází k výpadku koordinace, nepanuje zde důvěra v interpersonálních vztazích a ani vazba na státní zastupitelství není optimální. Takže otázka vyššího managementu těchto složek má význam.  Otázka vazby na podnikatelsko politické elity je už jiný případ, to už je otázka na oligarchizaci země.

I když je tu debata která z obou zmíněných policejních složek pracuje lépe, obě mají své problémy i své úspěchy. Veřejné propírání úvah, že se ze selektují kauzy podle politických inklinací nemůže pomoci. To ale nelze brát jako zpochybnění práce PČR jako takové. Otazník ale lze mít nad veřejným vystupováním politiků stejně jako top představitelů státního zastupitelství. V takovýchto případech sluší přiměřenost ve vyjadřování. Ani justice by neměla hrát předvolební poltické boje  - porušení rolí jednotlivých ústavních mocí by skutečně bylo alarmující. otázkou je zda bezpečnostní rada státu takové věci detekuje a hlavně podchytí.