Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2016 19:15:21 - Ali Ibrahim

Proč ignoruješ Tvůj idol Havla? Třeba tento projev Ti nevoní?

V druhé části projevu Havel přednesl český pohled na konec česko-německého soužití v českých zemích: "Tragický konec tisíciletého soužití Čechů s Němci netkví jen v poválečném vysídlení Němců. Smrtící ranou (...) bylo fatální selhání velké části našich občanů německé národnosti, kteří před demokracií, dialogem a tolerancí dali přednost diktatuře, konfrontaci a násilí, ztělesňovanými Hitlerovým nacionálním socialismem. (...) Poválečný odsun nemůžeme vypreparovat z jeho dějinných souvislostí a oddělit ho od všech hrůz, které mu předcházely a které k němu vedly. (...) O tom, kdo první vypustil z láhve džina skutečné nacionální nenávisti, nemůže být sporu. A máme-li se - jako Češi - hlásit ke svému dílu odpovědnosti za konec česko-německého soužití v českých zemích, pak musíme v zájmu pravdy říct, že jsme se sice nechali nakazit zákeřným virem etnického pojetí viny a trestu, že jsme však tento virus (...) do naší země nepřinesli."

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2016 23:31:55 - Mgr. Daniel Herman
Předně se ohrazuji proti tykání, Ali Ibrahime, nevím o tom, že bychom se znali a na takto neformálním oslovování se domluvili.
Co se týká obsahu Vašeho sdělení, se všemi zde uvedenými tezemi souhlasím. Pokud jste si myslel, že ne, asi jste se nedostatečně obeznámil s mými výstupy.
Samozřejmě, že příčinu a následky nelze zaměňovat. I tak ovšem platí, že neexistuje kolektivní vina na základě etnického původu. Prostě se nikdo nenarodí, jako "špatný Němec nebo dobrý Čech", teprve život člověka ukáže jeho kvality.