Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2016 16:21:28 - Virgil1956

Totalita

V jedné z odpovědí na dotaz ohledně odchodu z EU jste napsal, že odmítáte totalitu v jakékoli podobě. Nevidíte, že EU je totalita sama? Nevidím vůbec žádný rozdíl mezi diktátem Moskvy před rokem 1989 a diktátem EU v těchto letech. Právě proto, že stejně jako vy odmítám totalitu, musím odmítnout i EU. I za cenu toho, že se budeme mít (možná) o něco hůř, svoboda by měla být vždy na prvním místě a my se rozhodně jako svobodná země cítit nemůžeme. Příkladů totalitního myšlení i jednání Unie je už tolik, že to snad nemůžou nevidět ani politici, odtržení od reality.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.06.2016 8:45:43 - Ing. Antonín Seďa
 Souhlasím s Vámi, že EU a zejména rozhodovací procesy EK trpí deficitem demokracie. Ale rozhodně bych nemohl přirovnávat totalitu Moskvy před listopadem 1989 k rozhodování EU. Evropská unie je komplikovaný mechanismus 27 států a proto byla přijata pravidla rozhodovacích mechanismů, tzv. Lisabonská smlouva. Ano, není ideální, a podle mého názoru základním problémem je neakceschopnost EU a jejích orgánů řešit základní krize. Také se mi nelíbí to, že za EU nejednají její představitelé, ale pouze Německo a Francie. A tyto země hájí své národní zájmy a nikoliv zájmy EU. Proto je lepší, než vystupovat z EU, tak ji vnitřně reformovat. Pokud bychom nebyli členem EU, pak její chod nemůžeme aktivně ovlivňovat. A to, že některá rozhodnutí smrdí byrokracií, odtržením od reality apod. je pravda. Proto je třeba moudrých a zodpovědných politiků, kteří se nebudou bát své názory prosazovat i na poli Evropského parlamentu. Ale totalita opravdu vypadá jinak. Stačí se podívat do blízké historie či do řady světových států.