Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 11:13:13 - Brexit

Vystoupení z EU

Jak vůbec v praxi vypadá vystoupení státu z EU? Jak dlouho trvá? Co se musí změnit? A není třeba ještě šance, že by emoce opadly a VB v EU zůstala?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2016 14:02:25 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,vystoupení Velké Británie coby členské země je věcí, která nemá v dějinách EU precedens. Otázku samotného vystoupení řeší článek 50 Smlouvy o EU. Velká Británie nejprve musí oznámit svůj úmysl vystoupit z EU na Evropské radě. To může nastat až za několik měsíců. Do dvou let se poté musí vyřešit dohoda o podmínkách vystoupení a vystoupení samotné. K formálnímu vystoupení státu dojde vstupem uzavřené dohody v platnost. I pokud k uzavření dohody nedojde, po dvou letech od oznámená úmyslu vystoupit členství automaticky zaniká. Takže samotný proces vystoupení trvá maximálně dva roky od oznámení úmyslu. 
Vedle toho bude nutné uzavřít i dohodu o novém nastavení vzájemných vztahů. Tato dohoda ale nemusí být a patrně nebude totéž, co dohoda o vystoupení. Uzavření dohody o novém nastavení vzájemných vztahů navíc není omezené zmíněnou dvouletou lhůtou.
Pokud jde o Vaše dotazy týkající se eventuálního setrvání, věci se mají následovně. Referendum sice nemá právní závaznost, ale britský premiér se zavázal výsledek respektovat. Vystoupení už pravděpodobně bohužel nic nezabrání.
S pozdravem
Tomáš Zdechovský