RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 11:31:45 - Brexit

Britské referendum

1, Jak hodnotíte výsledek?
2, Bude mít nějaký vliv na mě jako občana ČR?
3, Myslíte, že se nyní EU vnitřně změní? Není na čase? Začal bych s restrukturalizací fungování. Nebo nač je v Bruselu tolik nikým nevolených úředníků?
4, Kolik zemí se podle vás bude nyní VB inspirovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.06.2016 15:12:09 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane tazateli,je mi to líto, jako kdyby ze školní třídy odcházel dobrý kamarád. Nesmíme z toho ale dělat větší problém, než kterým to opravdu je. Dnešní svět je tak propojený a moderní komunikační i dopravní prostředky tak účinné, že si toho časem ani nevšimneme. Kdo si toho ale všímá a komu mrazí v zádech, jsou evropští politici a úředníci. Dostávají důtku s výstrahou. Jejich reakce je tragikomická. Například unijní prezident Donald Tusk říkal, že lídři zemí pozůstalé sedmadvacítky jsou připraveni Evropskou unii udržet. No to asi ano, co jim jiného zbývá, o to se britští lídři nakonec snažili také, ale lidé rozhodli v referendu jinak. S touto možností musí ode dneška evropští lídři počítat. Významně také oslabuje evropský „kohezní faktor“, to lepidlo, které drží pohromadě evropské země, v minulosti spolu vedoucí války. Vliv na občany ČR bude patrný za nějaký čas, před chvílí říkal v televizi pan premiér, že negativní vlivy nebudou. Já si osobně myslím, že pozitivní dopad tohoto demokratického rozhodnutí převáží případná negativa. Brexit je nutné využít k zahájení reformy EU. Je nutné konat, ne jen o tom mluvit. Máte pravdu, nevolených úředníků je mnoho a tvoří velkou sílu pro zachování svého stavu. Kolik zemí se nechá příkladem brexitu inspirovat, tak to si netroufám odhadnout. Doufám, že reforma EU bude tak hluboká a zásadní, že k dalším odchodům nedojde.S pozdravemJan Zahradník